Всепоглинаюче зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Всепоглинаюче зростання

Фондовий ринок
1015
Наталія ЗАДЕРЕЙ
Російський інтерес
Торік, за даними Ernst&Young, обсяг вітчизняного ринку злиття і поглинання зріс на 150% і сягнув позначки $2,6 млрд. У $2,1 млрд оцінюються операції всередині країни, 85% з яких пов’язують з приватизацією. На $0,5 млрд компанії придбали активів за кордоном.
Зростання ринку злиття і поглинання 2004 року було зобов’язане активному перерозподілу власності в гірничо-металургійному комплексі (80% обсягу M&А операцій як в Україні, так і за кордоном). Рушійною силою для ринку злиття і поглинання була також активна консолідація харчової і будівельної галузей. Значною кількістю придбань позначився і фінансовий сектор.
Передвиборча політична нестабільність на деякий час заморозила ринок, однак найближчим часом можна очікувати завершення раніше початих операцій (участь ІСД у приватизації чеського Vitkovice Steel і, можливо, польського Huta Czestochowa, купівля УкрАвто акцій польського автомобілебудівного заводу Daewoo-FSO).
Якщо відкинути передвиборчу приватизацію, основними фігурантами операцій M&А виступали інвестори із сусідніх країн, переважно Росії. Торік росіяни отримали контроль над кількома страховими компаніями, цементним заводом «Пушка» (група «Інтеко») й IT-компанією «Квазар-Мікро» (АФК «Система»). Комстар, що входить до складу АФК «Система», цього року отримав дозвіл на придбання українського оператора зв’язку «Фарлеп». З огляду на інвестиційні конференції, що почастішали, зупинятися на цьому російський бізнес не збирається. Так, на інвестиційному форумі Альфа-банку «Від революції до інвестиційних можливостей» радник президента України Борис Нємцов зізнався, що не знає жодного російського бізнесмена, який не планує інвестувати в Україну. А член правління Альфа-банку Володимир Татарчук віддав належне українським металургійній, телекомунікаційній, харчовій галузям, а також фармацевтиці й торгівлі. Банкір відзначив привабливість Укртелекому і Українських радіосистем і спрогнозував, що основні кондитерські компанії і компанії з виробництва соків і пива найближчим часом стануть об’єктами поглинання з боку міжнародних компаній.
Зміна влади може сприяти розширенню географії інвесторів. «Ми очікуємо на значне зростання злиття і придбань в Україні. Міжнародні інвестори, які до останнього часу не відігравали помітної ролі на українському ринку, велику кількість операцій планують 2005 року», — зазначає Олександр Сапожніков, партнер відділу консультаційних послуг з оборудок і керівник групи зі злиття і придбань Ernst&Young.
Перегляд результатів приватизації внесе корективи в обсяги оборудок M&А, натомість упровадження прозоріших приватизаційних схем сприятиме припливу іноземних інвестицій. Більшість з них, втім, за прогнозами Ernst&Young, здійснюватиметься не за допомогою поглинання, а завдяки партнерству з українськими компаніями. Аналітики Ernst&Young очікують і більшої диверсифікації ринку M&А, зокрема активізації оборудок у таких секторах, як роздрібна торгівля, нерухомість і туризм. Водночас, зазначено у звіті компанії, базові вітчизняні галузі — ГМК, хімія, машинобудування — консолідуватимуться, здебільшого через злиття, у великі й більш конкурентоспроможні холдинги.
Багатообіцяльні фінанси
Суттєвий імпульс для зростання ринку злиття і поглинання дасть поліпшення можливостей боргового фінансування таких операцій. Після підвищення суверенних рейтингів дедалі частіше компанії Росії і Казахстану стали залучати кошти для придбання на міжнародному ринку капіталу. Для російських компаній важливим джерелом фінансування оборудок M&А стало також IPO (первинне розміщення акцій). Українські бізнес-групи, за визнанням топ-менеджерів і власників найбільших корпорацій, до розміщення акцій на відкритому ринку ще не готові. На сьогодні найприйнятнішим варіантом для вітчизняного бізнесу, що уникає відкритості, є кредити західних банків. Зважаючи на нещодавно підписані угоди (НАК «Нафтогаз» — EUR2 млрд від Deutschebank, ІСД — $50 млн від ABN Amro) цього року можна очікувати на активізацію співпраці західних банків з українськими підприємствами.
Нарівні з активністю вітчизняних компаній на ринку зовнішніх запозичень слід чекати і на розвиток внутрішнього фінансового сектору. Сприятиме цьому активізація злиття і поглинання. Торік деякі придбання у фінансовому секторі здійснили фінустанови із сусідніх країн — Росії, Польщі, Казахстану, Литви — країн, чиї банки і страхові компанії останнім часом є об’єктом пильного інтересу з боку західних інститутів. В той час як в Україні банки для розвитку споживчого кредитування купують росіяни (покупка банку «Лідер» Ренесанс-капіталом), російський роздрібний банкінг залучає таких гігантів, як General Electric (купівля Дельтабанку). Проте цього року глобальні гравці можуть долучитися до процесу злиття і поглинання і в Україні. Зокрема, до українських банків вже давно придивляється ЄБРР, який торік активно купував блокуючі пакети російських регіональних банків. «Зараз серйозні гравці цікавляться українським банківським сектором. За нашими даними, вони вивчають можливості придбання і середніх, і великих банків», — зазначає Костянтин Фісун, начальник аналітичного відділу інвестиційної компанії «Конкорд-капітал». Про інтерес великих західних банків до «Авалю» і про готовність акціонерів вести переговори не раз заявляв голова правління банку Олександр Деркач.
У разі приходу західних гравців в Україні є неминучим ще один процес — консолідація банківського сектору, яка нині активно відбувається в Росії (злиття груп «Нікойл» і «Уралсиб», придбання Внешторгбанком пакетів Гута-Банку і Промстройбанку). Досі вітчизняні банкіри ретельно утримувалися від злиття. Єдиний випадок придбання одним великим банком блокуючого пакета акцій іншого завершився торік корпоративним конфліктом (УкрСиббанк — «Надра»). Цікаво, що навіть у разі входження до складу фінансових груп банки вважають за краще зберігати статус окремих юридичних осіб (наприклад, група «ТАС» — банк «Муніципальний»).
Експансію на сусідні ринки починають здійснювати й українські банки. Торік ПриватБанк зізнався в отриманні контролю над латвійським «Парітате» і здійснив операцію з купівлі польського Budbank. Дозвіл держорганів Росії на придбання невеликого московського банку отримав і УкрСиббанк. До виходу на зарубіжні ринки фінустанови підштовхують українські підприємства. Торік вітчизняні компанії активно купували в близькому зарубіжжі металургійні, машинобудівні, кондитерські підприємства. Цього року можна очікувати зростання кількості зарубіжних придбань українськими компаніями, зокрема у Східній Європі.
Останні придбання у фінансовому секторі
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас