Купити квартиру в Україні: коли найбільш вигідно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Купити квартиру в Україні: коли найбільш вигідно

Нерухомість
5771
В Україні найкращий період для купівлі нерухомості – літо. Через зниження попиту багато продавців погоджуються на істотні знижки, а забудовники для залучення нових клієнтів пропонують привабливі акції. При цьому продавати квартири вигідніше восени, коли традиційно більше бажаючих придбати житло.
“У нас це літо було відносно активним, тому чітко сказати: щороку влітку “мертвий сезон” і знижуються ціни, не можна”, – розповідає експерт в сфері нерухомості Максим Бабуряк. Ринок нерухомості в першу чергу залежить від двох чинників: попиту і пропозиції. Влітку, в розпал сезону відпусток, українці рідше роблять великі покупки і відкладають їх на осінь.
Цього року влітку вартість нерухомості змінювалася незначно, водночас зменшився попит. “Влітку навіть якщо не було варіантів знайти житло за нижчою ціною, то маневрів для торгу було більше. Коли одну квартиру дивляться п’ять сімей, трьом вона подобається, і вони змагаються за те, щоб купити. Якщо одна з трьох сімей скаже: а зробіть нам будь ласка знижку в 500 доларів – балкон в поганому стані – власник швидше за все відмовиться і продасть тим, хто не просить знижок”, – пояснює експерт.
Певна сезонність на ринку зберігається, але останніми роками вона відчувається все менше, відзначає прес-секретар “Укрбуд” Гліб Шемовнев. По-перше, змінилася динаміка попиту: одні люди відкладають покупку житла до осінньо-зимового періоду, інші планують якраз на літній час відпусток. По-друге, на ринку посилюється конкуренція, і будівельники повинні постійно використовувати весь спектр маркетингових інструментів, щоб представити свій товар в якомога більш вигідному світлі.
“Будівельники, на відміну від покупців, не можуть вичікувати зручного моменту – їм потрібно продавати якомога швидше. І якщо попит потрібно підстьобнути акцією або знижкою, вони це зроблять”, – пояснює Шемовнев.
Експерт упевнений: краще купувати житло в той момент, коли ви знайшли потрібний для себе варіант. Більш того, чекати, що вартість нерухомості буде знижуватися, не варто. А ось зростання вартості цілком можливий – якщо виростуть долар і євро, слідом з невеликим інтервалом потягнеться вгору і вартість квадратного метра.
До речі, в минулому році мінімальні ціни на новобудови в Києві зафіксовані у вересні. Тоді середня ціна квадрата склала 20,8 тис. грн. У цьому році квартири трохи подешевшали в липні (22,3 тис. грн за квадратний метр), а вже у вересні вартість підскочила до 23,9 тис. грн.
Коли купувати квартиру
Чекати “кращого часу” – ризиковано. Курс долара в Україні поступово збільшується. В результаті переваги акції з більш привабливими умовами, ніж ті, що пропонувалися кілька місяців тому, можуть повністю нівелюватися, якщо оцінювати не відсотки в знижки, а загальну вартість квартири в гривневому вираженні.
Вдалий варіант може з’явитися в будь-який момент. І на первинному ринку, і на вторинному в будь-який момент можуть з’явитися привабливі умови. “Наприклад, сім’ї терміново потрібно переїхати, забудовник проводить вигідну акцію, в будинку, який вам сподобався, звільняється квартира. Потрібно завжди тримати руку на пульсі -такие варіанти можуть з’явитися в будь-який момент”, – зазначає Бабуряк.
На етапі будівництва – на 40% дешевше. Житло в новому будинку майже на 40% дешевше, але при цьому відразу заселитися не вийде. Одна з переваг квартири в новобудові – ціна. За житло такого ж рівня на вторинному ринку доведеться заплатити на порядок більше.
Наприклад, за даними одного з великих консалтингових агентств, в Києві середня ціна на “вторинці” – $ 1245, в новобудові – $ 840. Для розуміння, схожі квартири площею в 40 кв. м. в новому будинку можуть продаватися за $ 33,6 тис., а в “старому” – $ 49,8 тис. Різниця майже в $ 16 тис.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас