Гонка банкiвських капіталів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонка банкiвських капіталів

Фондовий ринок
348
Два найбільших банки — ПриватБанк і «Аваль» оголосили про збільшення своїх статутних фондів одразу на 300 млн грн. Таким чином, капітал банків наблизиться до позначки 1 млрд грн. Нацбанк може бути задоволений: закрутивши гайки щодо виконання нормативу адекватності капіталу, НБУ примусив банківські установи подбати про капіталізацію.
Першою ластівкою стало безпрецедентне збільшення статутних фондів двома лідерами банківської системи з розміру активів — ПриватБанку і «Авалю». Внаслідок емісії акцій статутний фонд першого банку зросте до 700 млн грн, другого — до 800 млн грн. До того ж результати підписки на акції «Аваль» уже затверджено. Додаткові вливання в банки забезпечили їхні нинішні акціонери. Показово, що обидва банки спершу планували скромно наростити «статутники» — на 135 млн і 50 млн грн відповідно. Але плани банківських установ радикально змінилися: «Аваль» збільшив попередній обсяг емісії в 6 разів, а ПриватБанк — у 2,5 разу.
Досі жодному банку в Україні не вдавалося залучити до акціонерного капіталу відразу 300 млн грн. За винятком ПриватБанку і «Авалю» тільки у чотирьох українських банків капітал перевищує цю суму. І тільки в одного Промінвестбанку статутний фонд більш як 300 млн грн. Капітальна гігантоманія обох банків цілком зрозуміла. ПриватБанк та «Аваль» — два непримиренних конкуренти зі схожими стратегіями розвитку. Обидва банки стрімко нарощують рітейлінговий бізнес та обслуговування найбільших корпоративних клієнтів.
На сьогодні «Аваль» — лідер з обсягу залучених коштів підприємств, а ПриватБанк — із залучення коштів населення. Банки фактично дихають один одному в спину. Ситуація загострюється ще й тим, що ПриватБанк входить до дніпропетровської групи «Приват», яка конкурує з донецькими ФПГ, зокрема й Індустріальним союзом Донбасу.
Тоді як «Аваль», позиціюючи себе як банк поза інтересами бізнес-груп, торік почав співпрацю з підприємствами саме донецького регіону, багато з яких належать ІСД. Обслуговування обома банками найбільших промислових гігантів, та ще й розташованих по різні боки барикад, вимагає істотного фінансового влиття. Ймовірно, що норми НБУ наступного року могли б помітно знизити їх кредитну активність. А тепер руки «Авалю» й ПриватБанку розв’язано принаймні до кінця наступного року.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас