IBM симулювала 56-кубітний квантовий комп'ютер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

IBM симулювала 56-кубітний квантовий комп'ютер

Технології&Авто
800
IBM розробила спосіб імітації квантового 56-кубітного комп’ютера на неквантовому суперкомп’ютері. Вирішення завдання, що раніше вважалося неможливим, ймовірно, змінить розстановку сил в квантових перегонах найбільших IT-компаній, пише New Scientist.
Вчені дослідницького центру IBM в Нью-Йорку поставили абсолютний рекорд в квантовому моделюванні, створивши імітацію 56-кубітного квантового комп’ютера на неквантовому суперкомп’ютері. Раніше вважалося, що межа потужності для квантового моделювання становить 49 кубітів через обмежений обсяг оперативної пам’яті звичайних комп’ютерів. До цього моменту рекордним вважалося 45-кубітне моделювання, проведене вченими в Швейцарському федеральному технологічному інституті в Цюріху, для якого знадобилося 500 терабайтів оперативної пам’яті. IBM змогла змоделювати 56 кубітів, використовуючи «всього» 4,5 терабайт оперативної пам’яті за рахунок більш компактного чисельного представлення різновидів стану кубітів, або квантових станів.
Суть квантових обчислень зазвичай зводиться до таблиці чисел, яка містить інформацію про те, що має бути зроблено для створення нового квантового стану. Замість цього дослідники використовували так звані тензори — багатовимірні таблиці з додатковими вісями, крім звичайних рядків і стовпців, завдяки яким можна записувати набагато більше інформації. Спосіб запису операцій у формі нових таблиць дозволив вченим розділити задачу моделювання на паралельні потоки і використовувати безліч процесорів суперкомп’ютера одночасно. За рахунок цього було досягнуто так званий остаточний біт ефективності, необхідний для моделювання 56-кубітного квантового комп’ютера.
«Мета IBM — побудувати квантовий комп’ютер, який може досліджувати практичні проблеми, наприклад, у квантовій хімії», — говорить Боб Віснієв, який очолює дослідження з імітації квантового комп’ютера IBM. За його словами, проведена симуляція працює приблизно в мільярд разів повільніше, ніж було заплановано в теорії. Але цього достатньо, щоб ускладнити завдання досягнення «квантової переваги» всім учасникам перегонів, таким як Google і Microsoft.
На початку наступного року квантовий комп’ютер Google, оснащений 22-кубітовим чіпом, почне обчислення складної задачі, вирішення якої зайняло б на класичному комп’ютері мільярди років. Успіх буде означати настання «квантової переваги» — переломного моменту, в який квантовий комп’ютер зробить те, що раніше вважалося неможливим.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас