Вчені запропонували матеріал для створення гіперзвукової авіації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені запропонували матеріал для створення гіперзвукової авіації

Технології&Авто
806
Один з перших кроків до створення гіперзвукової пасажирської авіації, здатної літати у 10 разів швидше за швидкість звуку, зробили в недавньому дослідженні фахівці NASA і Бінгемтонського університету (США). Вони знайшли матеріал, здатний витримувати настільки високі навантаження.
На шляху до втілення цього задуму досить багато перешкод, каже професор Чанхун Ке, перше з яких — пошук матеріалу, здатного витримати гіперзвуковий політ. «У своєму дослідженні ми використовували так звані нітрид-борні нанотрубки (BNNT). NASA володіє однією з небагатьох фабрик у світі, на яких можна виробляти якісні BNNT», — говорить він.
Нітрид-борні нанотрубки міцніші за сталь і здатні витримувати високі температури, до 900 градусів Цельсія, тоді як вуглецеві нанотрубки — не більше ніж 400 градусів. Однак, цього ще мало. За словами Ке, матеріал повинен бути в змозі підтримувати як структурні, так і механічні властивості в кисневому середовищі.
Гіперзвуковий пасажирський літак зможе здійснити рейс з Майамі в Сіетл, який зараз триває 6 годин 40 хвилин, менш ніж за 50 хвилин.
«Ми не перевіряли цей матеріал у вакуумі, як якщо б він використовувався в космосі. Матеріали здатні витримувати в космосі набагато більш високі температури. Ми хотіли подивитися, чи зможуть BNNT витримати ті навантаження, які відчувають звичайні реактивні винищувачі або пасажирські літаки», — пояснив Ке.

На жаль, при всіх перевагах нітрид-борних нанотрубок, використовувати їх для створення літаків зараз економічно невигідно. Вони коштують близько $1000 за грам. Але в майбутньому ситуація може зміниться, як це відбулося з вуглецевими нанотрубками, які коштували 20 років тому приблизно стільки ж. Чим більше з’являлося досліджень, які свідчать про користь вуглецевих нанотрубок, тим швидше збільшувалися обсяги їх виробництва і тим швидше падали ціни. Те саме може статися і у випадку BNNT, пише Phys.org.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас