Робомобілі навчили бачити, що відбувається за рогом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Робомобілі навчили бачити, що відбувається за рогом

Технології&Авто
314
Сучасні системи комп’ютерного зору на безпілотниках бачать на 360 градусів навколо себе. Вони багато в чому обійшли людину за швидкістю і точністю реакції, але була одна проблема,через яку вони сильно програвали людям — роботи не могли передбачати, що станеться за наступним поворотом.
Людина, під’їжджаючи або підходячи до повороту, вже заздалегідь може зрозуміти, що її чекає за ним, за набором підказок: світло машин з-за рогу, птахи, що розлетілися, інший сигнал світлофора. Сучасні системи такого чуття були позбавлені. Але ученим з МТІ вдалося навчити їх дивитися за ріг».
Команда з лабораторії CSAIL навчила камери безпілотників робити надчутливі вимірювання освітленості поверхонь поблизу поворотів або меж будівель. Суть методу фактично повторює людський підхід. Система за непрямими ознаками намагається визначити, що чекає за поворотом. Зокрема вона використовує світло, що відображають будь-які об’єкти, розповідає Wired.
Камери вивчають світло і тіні, які падають на землю з-за рогу. Тіні рухаються, змінюються кольори світла, що падає. Вивчаючи ці зміни, система передбачає, що ж станеться найближчим часом: хто і як швидко з’явиться з-за рогу. Вчені говорять, що система однаково добре працює в приміщенні і на вулиці, їй не потрібні лазери або радари, тому її реалізація не потребуватиме великих витрат. Але команда попереджає, що поки що зарано чекати систему на наступних ітераціях автомобілів, тому що у неї ще є низка серйозних обмежень.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас