В Україні стало більше роботи, а зарплати зросли - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні стало більше роботи, а зарплати зросли - НБУ

Казна та Політика
3440
В Україні 2017 року спостерігається зростання попиту на робочу силу і збільшення числа вакансій, однак в останні місяці темпи зростання сповільнилися. Про це повідомляється в макроекономічному і монетарному огляді Національного банку України (НБУ) з посиланням на дані Держслужби зайнятості (ДСЗУ) і приватних сайтів пошуку роботи.
“Так, в серпні в сезонно скоректованому вираженні потреба роботодавців у працівниках на заміщення вільних робочих місць залишилася майже незмінною”, – зазначили в Нацбанку.
Piccy.info - Free Image Hosting
Зазначається, що динаміка кількості вакансій за видами діяльності, за даними приватних сайтів пошуку роботи, істотно відрізнялася.
“Тривало прискорення зростання кількості вакансій в IT-сфері, сферах дизайну, спорту, діловодства, страхування та юриспруденції. Частка вакансій в цих видах діяльності на початок вересня перевищувала 20% від загальної кількості”, – підсумували в Нацбанку.
У більшості інших видів діяльності зростання кількості вакансій сповільнилося. Найсильніше – в медицині і фармацевтиці, видавничій справі та поліграфії, бухгалтерії.
Згідно з даними ДСЗУ рівень навантаження на одне вільне робоче місце в порівнянні з минулим роком суттєво знизився – до чотирьох осіб.
Найсуттєвіше зниження кількості претендентів на одну вакансію – у фінансовій та страховій діяльності: з 26 до 16 осіб. Воно відбулося в основному за рахунок перепрофілювання зареєстрованих безробітних, однак все-таки залишалося найвищим у порівнянні з іншими видами діяльності.
“Водночас відносно помірно знижувався рівень навантаження в сферах освіти, охорони здоров’я та тимчасового розміщення та організації харчування”, – йдеться в матеріалах НБУ.
У серпні-2017 номінальна середня заробітна плата, нарахована в розрахунку на одного штатного працівника, продовжувала зростати – плюс 36,8% в річному численні. Зокрема, зростання номінальної зарплати прискорилося в тих видах діяльності, де активізувалася діяльність: сільському господарстві, будівництві, трубопровідному транспорті і промисловості. Водночас зростання номінальної зарплати сповільнилося в торгівлі, пасажирському та водному транспорті, у виробництві електричного обладнання.
Piccy.info - Free Image Hosting
Річні темпи зростання реальної заробітної плати залишилися незмінними – на рівні 17,2%.
Як повідомлялося, в проект бюджету на 2018 рік закладено підвищення мінімальної зарплати до 3723 гривень. У 2019-му планується зростання до 4173, а в 2020-му – до 4425 гривень. На думку експертів, мінімальна зарплата в ідеальному випадку повинна складати не менше 60% від середньої по країні. Цього року, згідно з прогнозами Мінфіну, середня зарплата досягне 7104 гривень, в наступному – 8629 гривень, в 2019-му – 9540 гривень, а в 2020-му – 10 537 гривень.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас