У банках-банкрутах "застрягли" гроші Світового банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У банках-банкрутах "застрягли" гроші Світового банку

Кредит&Депозит
1072
Міністерству фінансів необхідно вирішити проблему повернення коштів Світового Банку з ліквідованих банків.
У 1996 році Україна отримала позику від Світового банку на суму 300 млн доларів на реструктуризацію вугільної промисловості. Половина цього кредиту була отримана в грудні 1996 року – гроші пішли на покриття дефіциту держбюджету і підтримку платіжного балансу, йдеться в статті “Економічної правди”.
Умовою для отримання другої половини було відкриття вугледобувним містам України двох кредитних ліній через уповноважені банки. Перша кредитна лінія – на підтримку мікро-, малих і середніх підприємств. Друга – на підтримку місцевих органів самоврядування.
Йшлося про перекредитування: за рахунок позики банки “Фінанси та кредит” та “Надра” видавали субкредити українському бізнесу та містам.
У 2006 році Україна залучила кредит – 150 млн доларів – на програму з розширення доступу до ринків фінансових послуг. У цьому випадку, як і припускав договір зі Світовим банком, Мінфін почав видавати інвестиційні кредити, кредити на поповнення оборотного капіталу або фінансового лізингу через “Надра” і “Кредитпромбанк”.
У 2014-2015 роках Україна зіткнулася з девальвацією і очищенням банківського сектора від проблемних банків. Згадані банки – “Надра”, “Фінанси і кредит” та “Кредитпромбанк” – увійшли в процедуру ліквідації.
Кошти були “заморожені”. Згідно із законом, щоб їх повернути, Міністерство фінансів повинно подати заяви до Фонду гарантування вкладів фізосіб. Фонд в свою чергу повинен включити борги вже неплатоспроможних банків перед Мінфіном в список боргів, що підлягають поверненню – в список акцептованих вимог кредиторів.
За інформацією редакції, повністю і вчасно це не було зроблено.
Як випливає з документів, якими володіє видання, Мінфін пропустив терміни подачі кредиторських вимог на суму 6,54 млн доларів. Зокрема, мова йде про борг банку “Фінанси і кредит” – 0,46 млн доларів, “Надра” – 1,733 млн доларів, “Кредитпромбанку” – 4,389 млн доларів.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас