Залишення "Центренерго" і "Турбоатомом" біржі обійдеться бюджету в 2 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Залишення "Центренерго" і "Турбоатомом" біржі обійдеться бюджету в 2 млрд грн

Казна та Політика
693
У таку суму Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку оцінила витрати держави на зворотний викуп акцій міноритаріїв.
Зараз державі у статутних капіталах ПАТ «Центренерго» та ПАТ «Турбоатом» належить 78% і 75% акцій відповідно. Обидві компанії оголосили про проведення позачергових загальних зборів акціонерів, на яких мають намір змінити тип товариства з публічного (ПАТ) на приватне (ПРАТ).
«Зміна типу товариства надає акціонерам, які не згодні з цим рішенням, право вимоги до компанії щодо викупу їхніх акцій. А у компанії виникає обов’язок провести викуп за середньою ціною, що склалася на ринку за останні три місяці», – повідомили в НКЦПФР.
І ці витрати буде нести держава.
«За попередніми оцінками, вартість викупу акцій обох компаній у всіх приватних акціонерів може досягти 2 млрд грн. Нормами закону передбачено, що викуп повинен відбутися протягом двох місяців після прийняття рішення зборами акціонерів», – попередив регулятор фондового ринку.
Як виявилося, державні компанії, які до того ж повинні бути приватизовані, мають намір під час перереєстрації в ПрАТ збільшити навантаження на держбюджет, оскільки вони не увійшли до біржового реєстру та не мають незалежних членів наглядових рад.
«Призначення незалежних директорів відбувається на підставі конкурсного відбору, – зазначено в повідомленні. – Зараз акції обох компаній не включені до біржових реєстрів. Але до 1 січня 2018 року ПАТ «Центренерго» та ПАТ «Турбоатом» зобов’язані пройти процедуру включення акцій до біржового реєстру однієї з фондових бірж».
Регулятор відзначив, що якщо ПАТ «Центренерго» не має обмежень щодо включення акцій до біржового реєстру (другий рівень лістингу), то структура власності ПАТ «Турбоатом» не дозволяє компанії потрапити до біржового реєстру. Втім, вирішення цього питання можливе за умови наявності в акціонерів бачення і певної позиції щодо розвитку компанії.
НКЦПФР виступила проти поспішного рішення про звільнення компаній з публічного ринку. «Будь-які труднощі, в тому числі пов’язані з виконанням нових вимог законодавства про акціонерні товариства, не повинні вирішуватися штучним способом. Будь-які рішення щодо компаній публічного інтересу повинні бути збалансованими і відповідати стратегії держави в питаннях управління держвласністю», – підкреслили в комісії.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас