Литва і Данія спільно протидіятимуть Nord Stream 2 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литва і Данія спільно протидіятимуть Nord Stream 2

Енергетика
280
Литва і Данія планують узгоджувати свою позицію щодо проекту Nord Stream 2 і впливати на Єврокомісію для більш суворого ставлення до проекту, заявив голова литовського МЗС Лінас Лінкявічюс на спільній з датським колегою Андерсом Самуельсеном прес-конференції у Вільнюсі.
“Ми узгодимо наші аргументи так, щоб дійсно зробити вплив, адже позиція зрозуміла, політична настанова висловлена не раз”, – заявив Л. Лінкявічюс.
Міністри закордонних справ двох країн розкритикували плани розширення газопроводу Nord Stream, прокладеного по дну Балтійського моря між Росією і Німеччиною. Литва і Данія вважають, що проект збільшить залежність Європи від російського газу і завдасть удар по Україні як країні-транзитеру газу.
Учасники проекту Nord Stream 2 прагнуть того, щоб газопровід проходив по дну Балтійського моря та до потрапляння в Німеччину перетинав територіальні води Данії.
Данський уряд стверджує, що отримав таке прохання і оцінює його, проте одночасно готує законопроекти, які б дозволили блокувати газопровід з причин політики внутрішньої та зовнішньої безпеки.
Проте, зазначив А. Самуельсен, Данія в односторонньому порядку не піде на бойкот всього проекту та спробує вплинути на Єврокомісію.
“Ми не вважаємо справедливим, якщо така маленька країна, як Данія, буде вирішувати таке питання, як це. Тому ми спробуємо переконати Єврокомісію, щоб вона зрозуміла це питання”, – сказав А. Самуельсен.
Єврокомісар з енергетики та кліматичних змін Мігель Аріас Каньєте раніше зазначав, що газопровід “Північний потік 2” не сприятиме цілям енергетичної політики ЄС, він тільки посилить домінуючу позицію “Газпрому” на ринку.
У свою чергу єврокомісар з енергетики Марош Шефчович заявляв, що продовження транзиту газу через Україну після 2020 року (після закінчення контракту “Нафтогазу України” з “Гапромом” – Ред.) – це пріоритет для ЄС. Єврокомісія, за його словами, має намір просити дозволу у країн ЄС на проведення переговорів з Росією про виконання правових актів ЄС при будівництві газопроводу Nord Stream 2 і забезпеченні транзиту газу через Україну.

Довідка Фінансів.юа:

  • Проект “Північний потік – 2” (Nord Stream 2) передбачає будівництво двох ниток газопроводів від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.
  • Загальна пропускна здатність запланована в 55 млрд кубометрів на рік.
  • Планується, що трубопровід запрацює в 2019 році.
  • Раніше республіканська більшість палати представників конгресу США пригальмувала голосування щодо санкцій проти Росії, схвалених Сенатом. Окремим пунктом у документі прописано намір США “протидіяти будівництву газопроводу “Північний потік – 2”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас