Максим Пархоменко: розміщення єврооблігацій України. Що це змінює для економіки і курсу гривні? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: розміщення єврооблігацій України. Що це змінює для економіки і курсу гривні?

Казна та Політика
635
Виходячи з останнього боргового аукціону, нашому Мінфіну все ж вдалося розмістити свої 15-річні облігації з терміном погашення в 2031-2032 році. Варто зазначити, що для нас розміщення з таким терміном погашення було вперше. Раніше максимальний термін погашення становив близько 10 років.
Відсоткова ставка за підсумком була зафіксована і знижена на 0,375% відносно попереднього випуску і складає близько 7.375% річних. За рахунок цього ми зможемо заощадити на обслуговуванні нашого боргу близько $11,25 млн на рік або $168 млн в рамках всього періоду обігу облігацій.
Досягти даних результатів вдалося за рахунок появи високого попиту з боку зовнішніх інвесторів, який перевищував пропозицію більш ніж в 3 рази. Сумарно вдалося отримати від інвесторів близько $3 мільярдів.
З урахуванням таких високих процентних ставок наші папери розліталися як гарячі пиріжки. Але і для нас така плата за запозичення є досить прийнятною з урахуванням реструктуризації наших боргів на два роки.
Але якщо відкинути фактор дефолту, нашим сусідам по кредитних рейтингах вдалося домогтися нижчих рівнів боргового навантаження, яке на даний момент спустилося нижче 7% річних по облігаціях.
В рамках реструктуризації 2015 року інвесторам було запропоновано облігації з більш пізньою датою погашення – 2019-2020 рік. Цілями нещодавнього розміщення якраз і був зворотний викуп облігацій цих років.
Таким чином, Мінфін збирається викупити Євробонди 2019 року на суму $1,161 мільярда, 2020 року – на $415 мільйонів і загалом складе $1,58 млрд.
За рахунок цього загальна боргове навантаження буде значно знижено в цей період. Також дана емісія піде на погашення боргів перед МВФ.
Такі запозичення не вирішують проблем зі зниженням боргового навантаження, але вони дозволяють змістити виплати по ньому на пізніший термін. Дозволивши знизити навантаження бюджету на боргове обслуговування, ми зможемо побачити більш впевнене поліпшення стану економіки.
Також такі процеси сприятимуть загальному поліпшенню курсу гривні. І замість песимістичних прогнозів на рівні в 31 гривню за долар до 2020 року, ми цілком можемо орієнтуватися на значення 29 гривень за долар.
Крім цього, з урахуванням заяви самого Мінфіну, в наступних роках емісія наших єврооблігацій буде тривати і далі.
Виходячи з поточних подій, цілком можна очікувати зниження рівня процентних ставок по наших облігаціях як мінімум нижче 7% відсотків.
Додатковий стимул для нашої економіки дана реструктуризація однозначно дасть і позначиться позитивно на нашій економіці. Але до всього цього, можуть виникнути політичні ризики через зниження боргового навантаження.
Фінансування, яке раніше було останнім рятівним колом, вже буде не настільки актуальним для уряду в зв’язку з отриманням додаткових коштів від нових емісій облігацій.
У зв’язку з цим проведення реформ і ведення не надто популярних заходів, які вимагає від уряду МВФ, може бути поставлено на паузу до більш певного часу.
Стримує це на даний момент тільки процентна ставка, яка у МВФ практично нульова, але пов’язана з проведенням реформ.
Виходячи з цього, співпрацю з фондом буде продовжено через відсутність інших можливих альтернатив.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас