Не депозитом єдиним: куди ще прості українці можуть вкласти свої гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не депозитом єдиним: куди ще прості українці можуть вкласти свої гроші

Особисті фінанси
7671
Традиційно банківські депозити вважаються найпростішим і найпопулярнішим способом зберегти й примножити свої гроші.
Насправді в Україні є кілька альтернатив депозитам. Одні приваблюють більш високими ставками, інші – меншим ризиком.
Облігації внутрішньої державної позики
Зараз уряд активно залучає гроші громадян України за рахунок випуску ОВДП. Ставка за гривневими облігаціями становить 15%, за валютними – 5%. Якщо ви не довіряєте банкам, але вірите в стабільність держави, ОВДП є відмінною альтернативою банківським вкладам.
Втім, щоб придбати ОВДП, необхідно мати значний стартовий капітал. Вартість однієї облігації складає 1 тис. доларів. Серед плюсів ОВДП можна виділити те, що з 2017 року вони звільнені від податку на доходи фізосіб у розмірі 18%.
Небанківські фінансові установи та кредитні спілки пропонують облігації з ще більш високими ставками. Але необхідно пам’ятати, що чим більші відсотки обіцяють інвесторові, тим більш високими ризиками супроводжуються інвестиції.
Депозитні сертифікати;
Депозитні сертифікати – це банківські цінні папери. Вони є іменними, а дохід за ними можна отримати тільки після закінчення терміну сертифіката. Втім, цей інструмент майже не відрізняється від депозитів як за ставками, так і за емітентами. Депозитні сертифікати розраховані в першу чергу на заможних вкладників, оскільки їх сума починається з кількох десятків тисяч гривень.
Одна з переваг цих цінних паперів – відсутність обмежень з видачі готівки у разі настання терміну погашення. Але це було більш актуальним у розпал банківської кризи. Зараз НБУ і так зняв більшість обмежень на видачу готівки.
Банківські метали
Інвестори можуть вкласти гроші в банківські метали, у першу чергу в золото. Щоправда, прогнозувати прибутковість цього інструменту досить складно, адже дорогоцінні метали не завжди дорожчають. Щоб придбати золото, достатньо мати на руках суму, кратну зливку золота в грамах. Але, крім ризиків, пов’язаних з прибутковістю, ринок банківських металів в Україні відрізняється ще однією проблемою. Справа в тому, що купити цінні метали може кожен, але в країні немає біржового ринку, на якому їх можна продати без втрат.
За матеріалами:
hyser
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас