Японські міста почали відключатися від централізованих енергомереж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японські міста почали відключатися від централізованих енергомереж

Енергетика
1526
Регулярні землетруси і цунамі змусили відразу кілька японських міст перейти на мікроенергомережі й отримувати електрику з місцевих відновлюваних джерел. На відміну від великих мереж, міні-системи продовжують працювати, навіть якщо в околицях припинилася централізована подача електроенергії.
Одним з перших відмовитися від великих енергомереж вирішило місто Хіґасі-Мацусіма на півночі Японії. У березні 2011 року після цунамі і підземних поштовхів три чверті будівель міста були знищені, загинуло 1100 осіб.
Місто отримало від держави гроші на відновлення. Однак городяни не стали вкладатися в стару енергосистему. Замість цього 40 000 жителів Хіґасі-Мацусіма вирішили побудувати мікроенергомережі і децентралізовану систему вироблення «чистої» електроенергії. Тепер місто виробляє 25% електроенергії в автономному режимі без підключення до енергосистеми загального користування. При тотальному знеструмленні автономна генерація і мережа можуть забезпечувати жителів електрикою протягом трьох діб.
За Хіґасі-Мацусімою пішли інші японські міста і райони. Як зазначає Reuters, незалежні розподілені мініенергомережі продовжують працювати, навіть якщо в околицях відключена подача електроенергії. Енергія при цьому надходить від сонячних електростанцій, вітрових установок і джерел на природному газі.
Фінансування нових енергетичних проектів взяла на себе держава. Для цього влада Японії створила програму відновлення, бюджет якої цього року склав 3,72 трильйона ієн ($33,32 млрд). Його планують інвестувати в будівництво «розумних» систем розподілу енергії по всій Японії. Наступного року бюджет планують збільшити на 24%.
У майбутньому Японія може повністю відмовитися від централізованих енергосистем і перейти на невеликі локальні мережі. «Ми наближаємося до того дня, коли великі електростанції перестануть будувати. Замість них люди покладатимуться на розподілені енергосистеми», – упевнений один з творців технології розумних мереж, професор Токійського технологічного інституту Такао Кашівагі.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас