Експерт пояснив, чому в бюджеті зазначено курс 30 грн за долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт пояснив, чому в бюджеті зазначено курс 30 грн за долар

Валюта
5082
При складанні бюджету “гарним тоном” вважається закласти у нього більш важкі для виконання, песимістичні параметри. Про це у коментарі розповів старший аналітик “Альпарі” Вадим Іосуб.
“Нацбанк раніше говорив про прогноз 29,3 гривні за долар у середньому за 2018 рік. У проекті держбюджету мова йде про курс 30,1 гривні на кінець періоду. Мінфін, який складає проект бюджету, свій прогноз щодо курсу не робив. Він спирався на середньорічний прогноз Нацбанку. І просто припустив, скільки долар може коштувати в кінці року”, – говорить Вадим Іосуб.
Аналітик відзначив, що прогноз курсу долара від НБУ та Міністерства фінансів виглядає надто песимістично.
“Можна було б взагалі обійтися без такого прогнозу. Проте бюджет складається з урахуванням витрат на імпорт, надходжень з експорту та обслуговування зовнішнього боргу. Ці суми йдуть у валюті, а бюджет верстається в гривнях. Тому потрібен якийсь курс, за яким валютні витрати і надходження будуть переводитися в національну валюту. Виключно для цього і потрібен офіційний прогноз курсу”, – сказав Іосуб.
Якщо курс долара буде нижчим, уряд зможе заощадити.
“З’являться додаткові кошти, які можна направити на інші цілі. Набагато гірше, якщо виходити з оптимістичних прогнозів, а бюджет зіткнеться з більш важкою реальністю. Виходячи з такої логіки, зайвий песимізм Мінфіну цілком виправданий”, – додав аналітик.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас