Майже мільйон нерозрізаної гривні в руках китайця: Нацбанк прокоментував ситуацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майже мільйон нерозрізаної гривні в руках китайця: Нацбанк прокоментував ситуацію

Кримінал
22736
У Банкнотно-монетному Дворі Нацбанку України не фіксувалося крадіжок виробленої продукції і не проводиться службового розслідування з цього приводу, повідомили в прес-службі НБУ.
Підозри щодо цього виникли після появи в російських ЗМІ інформації про затримання в аеропорту Новосибірська 39-річного громадянина Китаю (що прямував на рейс в Шанхай) з 920 аркушами нерозрізаних гривневих купюр номіналом 5, 10 і 20 грн. на загальну суму 819 тис. грн. Прикордонники повідомили, що провели експертизу, і підтвердили справжність наших грошей. Ймовірно, нею займалися місцеві експерти, оскільки в Нацбанку України запевняють, що ніяких експертиз не проводили.
Проте, китайського мандрівника все-таки затримали. Місцеві правоохоронці поставили собі за мету з’ясувати, навіщо йому стільки нерозрізаної гривні. А також провести розслідування на предмет іншого його багажу – одночасно з гривнею азіат віз 4,6 тис. молдавських лей, які російські експерти визнали підробленими. До речі, це і стало причиною затримання – провезення фальшивок.
В НБУ пояснили, що можуть розгорнути розслідування про походження великої партії гривні в аркушах, лише якщо виникнуть підозри в їх розкраданні. І для початку їм потрібно отримати від російських або українських служб детальний запит щодо цього, із зазначенням номерів і серій купюр.
«Однак на поточний момент НБУ не отримають від митних/правоохоронних органів України або інших країн запитів щодо озвучених у ЗМІ відомостей», – зазначили в прес-службі Нацбанку України.
У регулятора зазначили, що 920 аркушів – велика партія гривні. Однак китаєць міг збирати цю колекцію довгі роки, причому збирати в аркушах. Виявляється, українську валюту можна було придбати в такій формі як сувенір. Раніше аркушева гривня продавалася теруправліннями НБУ, найчастіше дрібними номіналами і з невеликою націнкою до номіналу. Зазвичай люди купували її на подарунки. Хоча це були справжні гроші, які після розрізання могли служити засобом платежу.
Підозри про розкрадання з Банкнотно-монетного Двору НБУ можуть виникнути лише якщо з’ясується, що номери справжніх гривневих банкнот йдуть підряд. У цьому випадку буде підніматися інформація про виробництво відповідних партій готівки і її відвантаження виробником.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас