Україна імпортує з Росії та Білорусі скла на 80 мільйонів доларів щорічно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна імпортує з Росії та Білорусі скла на 80 мільйонів доларів щорічно

Казна та Політика
637
98% сировини для виробництва скла Україна експортує в Росію і Білорусь, імпортуючи з цих країн готове скло.
Про це йдеться в статті на Економічній правді.
Україна займає друге місце в Східній Європі за показником наявних запасів скляної сировини. Більшість родовищ, а їх близько 100, мають підтверджені запаси в 5 млн тонн кожне.
Однак, щороку 2% видобутої сировини переробляються на низькоякісну продукцію, яку не може використовувати наша будівельна промисловість через застарілу технологію. Ще 18% купує Білорусь. Решта 80% експортуються до Росії.
Торік експорт в цю країну склав 300 тисяч тонн на суму 6 млн доларів США.
Автор зазначає, що на внутрішньому ринку є попит на 3,4 мільярда квадратних метрів сучасного будівельного скла. Зате минулого року імпорт якісного скла тільки на виготовлення склопакетів досяг 314 тисяч тонн.
Україна ж виробила 673 тонни скла за технологіями XIX століття (методом витягування і лиття зі шліфуванням). Такі скляні вироби не можуть використовуватися в сучасному будівництві за технічними нормами Євросоюзу, на які країна взяла на себе зобов’язання перейти в рамках Асоціації з ЄС.
Українські будівельники і вітчизняні виробники вікон імпортують скло з Росії та Білорусі майже на 80 мільйонів доларів щорічно.
Зазначається, що щорічний приріст світового виробництва листового скла становить 7%. Середній рівень споживання скла на одну людину в світі диференційований залежно від рівня розвитку економіки.
Для країн, що мають перехідну або економіку, що розвивається, рівень споживання становить від 3 до 5 кг на людину. У розвинутій Європі це 18-28 кг, в залежності від країни.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас