У НБУ спрогнозували, що буде з гривнею восени — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ спрогнозували, що буде з гривнею восени

Валюта
4383
Національний банк вважає, що гривню чекає незначна девальвація восени внаслідок сезонного попиту на валюту.
Про це заявив виконуючий обов’язки глави НБУ Яків Смолій в інтерв’ю Економічній правді.
“Що стосується осені, то це традиційно той сезон, коли попит на валюту є більшим, ніж в літні періоди. Це в першу чергу пов’язано з сезонними чинниками осінніх робіт, коли йде збирання врожаю, коли здійснюються посіви. Відбувається також активізація бізнесу перед новим роком, коли імпортери намагаються завезти продукцію для новорічних свят, різдвяних свят”, – заявив Смолій.
Керівник НБУ заявив, що регулятор буде згладжувати різкі коливання курсу гривні.
“Є очікування більшого попиту на валюту. Але ми не бачимо якихось загроз різких коливань, оскільки очікуємо і достатньої пропозиції валюти. Зокрема, з боку аграріїв, які матимуть новий урожай. Тим більше, що в нашій монетарній політиці для того і існують валютні інтервенції для купівлі валюти, коли є надлишок її на ринку, і інтервенції на продаж, якщо її недостатньо, для того, щоб згладжувати тимчасові надмірні коливання курсу”, – пояснив Смолій.
“Сьогодні ж ринок переважно самостійно знаходить баланс і регулює курсоутворення. Щодня змінюються пропозиція валюти і попит на неї з боку учасників ринку – звідси і коливання курсу. Але ми стежимо за ситуацією на валютному ринку і за допомогою валютних інтервенцій не даємо тимчасовим факторам спотворювати динаміку курсу, зумовлену фундаментальними ринковими факторами”, – додав він.
Смолій також прокоментував стан платіжного балансу.
“В цілому сьогодні кон’юнктура сприятлива – ціни на сталь і залізну руду навіть вищі, ніж ми очікували. А значить, ми не бачимо якихось загроз в тому, що обсяг експорту може виявитися нижчим від нашого прогнозу”, – сказав він.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас