Павло Кравченко: яка роль токена в фінансах майбутнього? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Павло Кравченко: яка роль токена в фінансах майбутнього?

Фінтех і Картки
1097
Токенізація економіки стає глобальним трендом. Що це означає, яка в цьому процесі роль токена, а також, які переваги та ризики переходу економіки на електронні активи?
Що таке “токенізація”?
Сьогодні в суспільстві спостерігається підвищений інтерес до систем т. н. “токенізації”. Розберемося, що це таке.
Токенізацією стали називати випуск цифрових балансів (токенів), забезпечених якимись реальними активами. Такі токени можуть бути випущені на певному блокчейні, що дає користувачам можливість відстежувати, тримати в гаманцях, проводити аудит транзакцій, пересилати і обмінювати їх на інші токени. Фактично, йдеться про створення електронної системи обліку, де зберігаються записи про баланси товарів, послуг, взаємних боргових розписок або подібних одиниць, доступних за криптографічним ключем власника такого балансу.
Чому токенізація стає настільки популярною темою? Тому що вона передбачає створення цілісної інфраструктури з можливістю аудиту, обміну, підключення третіх сторін, яка буде значно дешевшою за традиційні інфраструктури. Саме за рахунок токенізації інвестувати стає дешевше, швидше, безпечніше і доступно у будь-який зручний час.
Все це створює можливості для людей, які раніше відчували фінансові або географічні обмеження, інвестувати в активи. Сьогодні у них з’явилася альтернатива традиційним і, за великим рахунком, застарілим методам інвестування.
Таким чином, токенізація економіки означає, що все, що має певну цінність, буде представлено у вигляді цифрових токенів. Станеться це наступним чином: компанії, зацікавлені в швидкій та безпечній передачі або торгівлі певними товарами та послугами, будуть створювати електронні системи обліку для цих товарів і послуг. Причому, процес передачі токенів буде схожим з процесом передачі монет криптовалюти.
Плюси такого переходу полягають в тому, що тепер актив представлений токеном, а не просто задокументований. Це полегшує процес обліку і дає можливість автоматизувати багато процесів. Більш того, в таких електронних системах обліку створено набагато більш гнучкі можливості щодо відстеження активів.
Сфера застосування
Токенізувати можна такі цінності і активи, як агро-розписки, нерухомість, гроші, акції, бонусні бали, літри палива, репутацію, бонди і т. д.
Токенізація може застосовуватися бізнесом для спрощення обліку і взаєморозрахунків, а також державними інституціями для автоматизації процесів. Існує думка, що якщо все токенізувати, світ перетвориться на одну величезну фондову біржу.
Розглянемо приклад з продажем квартири та реєстрацією угоди в реєстрі нерухомості. Всі нотаріуси мають копію реєстру нерухомості та фізичних осіб. Конкретний нотаріус, реєструючи угоду, пересвідчується, що покупець і продавець діють з власної волі і є тими, за кого себе видають.
Інші нотаріуси можуть валідувати транзакції, перевіряючи, що покупець і продавець містяться в реєстрі фізичних осіб, що нерухомість було раніше додано до реєстру держреєстратором, що підписи продавця і покупця справжні.
Таким чином, функція нотаріату децентралізована, захист від злочинних дій нотаріуса виконується.
Прив’язка токенів до забезпечення
У найпростішому варіанті токенів, прив’язаних до певного товару, забезпечення гарантується компанією, яка зберігає реальний товар та виконує функцію переведення токена у готівку.
Але бувають і більш складні варіанти токенів, цінність яких визначається на рівні самої облікової системи.
Наприклад, токени розраховуються і нараховуються за певні дії користувачів в рамках самої платформи. Тоді забезпечення токенів гарантується механізмом консенсусу, за допомогою якого валідується стан бази даних (блокчейна).
На якому блокчейні випускати токени
Якщо вам байдуже (або навпаки потрібно), щоб процесинг транзакцій не залежав від вас, варто вибрати публічний блокчейн.
Публічний процесинг накладає обмеження на те, чи здатні ви самостійно проводити ідентифікацію всіх своїх клієнтів, керувати швидкістю процесингу транзакцій, безпекою системи, відповідати вимогам регулятора (якщо така потреба є).
У всіх інших випадках слід віддати перевагу приватному блокчейну. Тоді система буде працювати наступним чином. Організації, що контролюють блокчейн, будуть тримати ноди. Всі зміни будуть досягатися за алгоритмом консенсусу. Майнінг в цьому випадку не буде потрібний, консенсус буде або proof of stake або BFT (The Byzantine Fault Tolerance — альтернативний консенсус-алгоритм). У кожної організації буде своя копія блокчейна, в яку вона зможе записувати дані, які затверджуються усіма іншими.
Ризики і проблеми токенізації
1. У системі, яка токенізує реальні активи, точно так само, як і в інших платіжних системах, є ризик викрадення забезпечення.
2. Існують і ризики того, що ключі, на яких зберігаються токени, можуть бути викрадені хакерами або загублені. На даний момент не існує підходу, що дозволяє оцінити такі ризики і, відповідно, застрахувати.
3. Приватність транзакцій в публічних блокчейнах є темою жвавих дискусій.
4. Децентралізація системи завжди призводить до складних завдань масштабування.
Роль токена в фінансах майбутнього
У майбутньому використання платформ токенізації може привести до наступного:
  • Демократизації доступу до венчурного капіталу.
  • Дозволить за допомогою смарт-контрактів накладати бізнес-логіку на списання коштів з рахунків компанії і вирішувати таким чином проблему їх нецільового використання.
  • Створить передумови для розвитку замкнутих ефективних микроэкономик, в яких облік цінностей буде вестися в базовому токені.
  • Створить передумови для розвитку бартерних систем, в яких токен буде забезпечений товаром або буде виступати як боргова розписка.
  • Зниження витрат на розробку і підтримку систем обліку активів, збільшення швидкості обміну цінностями.
  • Випуску національних криптовалют.
Павло Кравченко, криптограф, к. т. н., засновник Центру розробки блокчейн-рішень для фінансового ринку Distributed Lab
***
Більше про блокчейн, криптовалюти і ICO ви зможете дізнатися від провідних експертів галузі на міжнародній конференції BlockchainUA у Києві 22 вересня, інформаційним партнером якої є Finance.UA.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас