Продати землю в Україні готові 5-8% її власників - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продати землю в Україні готові 5-8% її власників - експерт

Аграрний ринок
359
Продати свої земельні паї в разі відкриття ринку землі готові 5-8% їх власників, повідомив керівник проекту Світового банку “Підтримка реформ в сільському господарстві і в земельних відносинах в Україні” Денис Нізалов.
“За результатами численних опитувань приблизно 5-8% власників землі готові її продати, а це 2 млн га”, – сказав він, виступаючи на Міжнародній конференції “Люди передусім. Якість і благополуччя в пострадянських економіках” в п’ятницю в Києві.
За його оцінками, при введенні ринку сільгоспземлі його загальний обсяг складе $15 млрд. При цьому, на думку експерта, власники земельних паїв додатково отримають близько $30 млрд як за рахунок продажу ділянок, так і за рахунок підвищення орендної плати за межі не продану землю.
Д.Нізалов припустив, що відкриття земельного ринку призведе до перерозподілу доходів між власниками і користувачами землі на користь власників.
Він уточнив, що в даний час більша частина доходів від користування землею припадає на орендарів – близько 86%. Після запровадження ринку землі очікується, що ця цифра складе 62%.
Експерт уточнив, що в даний час в оренді перебуває 16,5 млн га паїв. Середня орендна плата в Україні становить близько $50 за 1 га. Таким чином, доходи населення від оренди землі складають $820 млн на рік.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас