Нафтогаз уперше зняли з великого газового тендеру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз уперше зняли з великого газового тендеру

Енергетика
1387
13-14 вересня 2017 року адміністративна колегія Антимонопольного комітету України (АМКУ) постановила скасувати рішення про допуск до торгів Нафтогазу України в тендері Укртрансгазу на закупівлю 375 млн куб. м. газу на очікувану суму 2,46 млрд грн.
Про це йдеться у тендерній документації в системі ProZorro.
Якщо дане рішення буде виконано і Укртрансгаз після цього не скасує торги через “відсутність подальшої потреби”, то це стане першим випадком в історії України, коли Нафтогаз не отримає підряд з технічного газу в умовах навіть формальної конкуренції, пишуть Наші гроші.
Раніше тільки в 2013 році постачальником цього газу була фірма Лідергаз з оточення Сергія Курченка, однак тоді Нафтогаз навіть не подавав заявку на торги.
На початку 2017 відбулися перші відкриті торги Укртрансгазу з подрібненої на лоти закупівлею газу. Тоді Нафтогаз виграв лише половину лотів, віддавши частину замовлення компаніям Еру трейдинг, Еско-Північ, Trafigura Ukraine і Газоторгової компанії.
На вчорашній тендер подали заявки Нафтогаз, Еру трейдинг, Мет Україна, Нафтогазгруп Деметра, Газпостач-Черкаси, Енерго-сервісна компанія “Еско-Північ, Евроенерготрейд і Торговий Дім Сокар Україна, що вперше заявився на газові торги.
Укртрансгаз з різних причин відмовив усім конкурентам, крім Нафтогазу, Еру трейдинг Андрія Фавор і його американських партнерів, і Мет Україна (представники великої міжнародної компанії).
Нафтогазгруп Деметра, Еско-Північ і Сокар були відхилені через претензії до оформлення банківської гарантії. У відповіді на скаргу учасника Укртрансгаз деталізував причину для відхилення: “підписання гарантії особою, стать якої (чоловіча) не відповідає статі особи (жіноча), якій РВС БАНК надав право підписувати гарантійні листи”.
Мова йшла про те, що підписант в одному з пунктів вказаний за чоловічим ПІБ, а надалі просто іменувався “особою”. А це слово в українській мові жіночого роду. Таким чином, замовник вирішив, що це є достатньою підставою для відхилення компаній з торгів.
В АМКУ вирішили навпаки і зобов’язали скасувати рішення Укртрансгазу про відхилення цих трьох фірм.
У свою чергу Сокар Україна оскаржив допущення до торгів Нафтогазу. Державній компанії також висунули претензії до банківської гарантії. Зокрема було зазначено, що файли з банківською гарантією тендерного забезпечення від Ощадбанку та електронного підпису взагалі не відкриваються на сайті Прозорро.
АМКУ задовольнив цю скаргу і постановив скасувати рішення про допуск Нафтогазу до торгів.
АМКУ почав розгляд цих скарг 13 вересня і закінчив 14 вересня. Зараз опублікована лише резолютивна частина рішень.
За матеріалами:
Наші гроші
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас