В НБУ назвали основну причину, яка гальмує відновлення кредитування українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В НБУ назвали основну причину, яка гальмує відновлення кредитування українців

Кредит&Депозит
1650
У Нацбанку вважають, що основними ризиками, які стоять на шляху відновлення кредитування, є велика концентрація активів держбанків в банківській системі та значна частка непрацюючих кредитів.
Про це під час міжнародної конференції: “Захист прав споживачів фінансових послуг 2017 – шлях до розбудови довіри” сказала заступник голови НБУ Катерина Рожкова.
“Перехід до інфляційного таргетування створив передумови для фінансової стабілізації, зниження рівня інфляції. Сьогодні ми бачимо стабілізацію на валютному ринку, як результат ключова ставка НБУ була знижена до 12,5%, і все це має стимулювати і вже стимулює банки до зниження відсоткових ставок по залучених коштах, і як результат знижуються відсоткові ставки за кредитами, що пропонуються клієнтам. Однак, існують певні системні ризики в банківському секторі, один з них – це дуже велика концентрація в державних банках – це більше 55% активів банківської системи, другий фактор, який може впливати на темп відновлення кредитування – це велика частка непрацюючих кредитів”,- сказала Рожкова.
Вона зазначила, що НБУ працює, як в напрямку розробки стратегії роботи державних банків, так і в напрямку розробки нових інструментів, нових законопроектів, які б надали банкам більше можливостей працювати з проблемними активами.
“Серйозна перешкода існує і в тому, що у нас наразі дуже велика кількість законопроектів, пов’язаних з захистом прав кредиторів, які не приймається Верховною радою, і це також не дозволяє банкам активніше відновлювати кредитування”,- підкреслила Рожкова.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас