Фарба з графена позбавить автомобілі від подряпин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фарба з графена позбавить автомобілі від подряпин

Технології&Авто
1324
Вчені з Університету Квінс у Белфасті розробили новий пружний матеріал. Його можна використовувати для створення ударостікої електроніки і фарби, що захищає автомобілі від подряпин, повідомляється на Science Daily.
Причиною таких заяв стали їхні недавні відкриття. Вчені заявляють, що відкрили раніше невідому властивість графена — низький коефіцієнт тертя, що забезпечують його шари. Вчені називають цей стан «Superlubricity» або супермаслянистістю. В рамках тих же досліджень вони виявили, що шари нітриду бору можуть мати таку саму міцність, як алмази, але при цьому вони більш гнучкі й дешеві при отриманні. Поєднання цих матеріалів може зробити гаджети майбутнього довговічнішими і міцнішими.
Їх також можна додавати в фарби для поліпшення їх властивостей. Якщо у фарби майбутнього буде низький коефіцієнт тертя, то і завдати шкоди вкритій нею поверхні буде складніше. Якщо в цій фарбі буде і нітрид бору, то при низькому коефіцієнті тертя вона буде показувати набагато більшу міцність. Вчені кажуть, що впровадити їх відкриття у виробництво реально протягом 5-10 років.
При використанні такого графенового надмастила також не виділяється тепло через майже відсутність тертя. Це робить матеріал кандидатом на ідеальне мастило для двигунів, електронних механізмів майбутнього. Тому вчені бачать відразу безліч застосувань для свого відкриття, а світ вкотре отримує ще один доказ універсальності графену і права називатися матеріалом майбутнього.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас