За комуналку, яка дорожчає, можна не платити: нові способи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За комуналку, яка дорожчає, можна не платити: нові способи

Особисті фінанси
3990
Опалювальний сезон, що стартує в жовтні, може початися з підвищення цін на тепло майже на 20%. Хоча чиновники і запевняли людей, що не стануть піднімати тарифи, проте багато залежатиме не від них, а від вимог Міжнародного валютного фонду. 12 вересня його місія відвідає Київ. І її члени неодмінно нагадають нашому уряду про зобов’язання про підвищення газових цін на 1 гривню – до 8 грн за кубометр.
«Ці положення прописані в меморандумі з МВФ – так звана формула Дюссельдорф плюс працює таким чином, що призведе до зростання тарифів. На збільшенні тарифів на газ наполягають і представники Європейського енергетичного співтовариства, які вимагають скасувати дискримінаційні ціни на газ для населення, які виявилися нижчими від вартості енергоресурсу для промисловості», – зазначив експерт з питань енергетики Валентин Землянський.
Але це ще не всі проблеми, з якими можуть зіткнутися споживачі з приходом холодів.
В теплі, але без світла
Влада змогла вирішити тільки проблему з газом: в цьому сезоні корпорація «Нафтогаз» взяла на себе зобов’язання із закачування 17 млрд кубометрів газу в свої сховища, і майже їх виконала. Запас вже досяг 15 млрд, і ця цифра продовжує зростати.
Але не вирішена проблема з вугіллям, яке необхідне нашим ТЕС не тільки для виробництва електрики, але і тепла. За різними оцінками, на початок опалювального сезону на складах повинно бути близько 3,6 млн тонн вугілля, з яких 1,68 млн – це антрацитна група і 2 млн тонн газової групи.
Однак на сьогодні заготовлено лише тільки 1,5 млн тонн. Тобто, відставання від плану вже становить близько 1 млн тонн. До того ж активісти цього року знову планують блокувати поставки ресурсу з Російської Федерації.
За словами експертів, у разі блокади найбільше проблем виникне у індустріальних районів країни: Маріуполь, Запорізька область, Кривий ріг, Дніпро.
«Прогнозований дефіцит на опалювальний сезон, до кінця березня 2018 року, становить 4 млн тонн: 1 млн – вугілля газової групи, 3 млн – антрацитової групи. З джерелами поставок також є чималі проблеми, оскільки вугілля з ПАР вибране практично все. Є трохи австралійського вугілля, але це не рятує ситуацію. Є ще американське, ціна якого може досягти $130/т при поставках в Україну. Для порівняння, і з РФ ми поставляємо за $80/т», – уточнив Землянський.
Такі перекоси в ціні, за словами експерта, також будуть тиснути на тариф. Не варто забувати і про вплив інфляції і стабільності гривні, які також підштовхують подорожчання комуналки.
Радує одне – ціни на електрику в цьому році більше піднімати поки не планують. Хоча час покаже. Адже опалення дорожчати теж не мало, кажуть експерти.
Знайшли спосіб не платити
Не секрет, що багато українців і так насилу пройшли минулий опалювальний сезон через непомірні платіжки. Зараз же ситуація може погіршитися ще більше, кажуть експерти.
Борг населення по всіх комунальних послугах досяг рекордних 24 млрд грн, однак профільний міністр рапортує про 112%-ний рівень платежів населення. Хоча аналітики запевняють, що насправді ситуація катастрофічна. Швидше за все, українці просто погашають зібрані раніше борги, боячись втратити свої квартири.
«У Луцьку був прецедент, коли у власника забрали квартиру за борги по комуналці. Багато вишукують зараз шляхи просто не платити за нинішніми тарифами. Наприклад, пенсіонер може написати лист постачальнику, що в зв’язку з маленькою пенсією платить тільки 50-100 грн. Тобто, цілком реально в суді довести, що рівень життя боржника не відповідає апетитам постачальників послуг», – розповів екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко.
Також, за його словами, люди не платять ще й тому, що вважають всі тарифи, затверджені НКРЕ, незаконними.
«Тільки виконавча влада може регулювати тарифи. Комісія в цьому переліку не значиться. І в суді це теж можна довести», – додав Кучеренко.
Ще однією проблемою, з якою неодмінно зіткнуться і споживачі, і постачальники комунальних послуг – зношеність тепломереж. Цього року їх може бути на порядок більше, ніж раніше, кажуть експерти. І сильніше ризикують постраждати невеликі міста.
«Хоч ресурс теплотрас сильно зношений по всій країні, наприклад, в столиці з цим справи йдуть найкраще, якщо виходити з можливості швидко виділяти гроші з міськбюджету на ліквідацію проривів. Але ось в інших містах, особливо маленьких, ситуація набагато гірша», – запевнив директор «Інституту міста» Олександр Сергієнко.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас