У Dragon Capital сказали, як підтримка Привату "відбилася" на держборгу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Dragon Capital сказали, як підтримка Привату "відбилася" на держборгу

Казна та Політика
1831
В Dragon Capital не відкидають ймовірності того, що співвідношення держборгу до ВВП почне знижуватися вже в цьому році і досягне 75% у 2018 році.
Про це йдеться в прес-релізі компанії.
“Номінальна сума держборгу продовжить збільшуватися до кінця цього року і у 2018 році переважно за рахунок запозичень уряду у міжнародних кредиторів і на зовнішніх ринках. Водночас, з огляду на ймовірну затримку з отриманням кредитів від деяких міжнародних організацій, темпи зростання держборгу можуть бути нижчі за наші поточні очікування. В результаті ми не виключаємо ймовірності того, що співвідношення держборгу до ВВП почне знижуватися вже у цьому році і досягне 75% у 2018 р.”, – йдеться в повідомленні.
Крім того у Dragon Capital зазначають, що державний борг України (прямий і гарантований) в липні виріс на 1,4% м/м (+$1,1 млрд) і становив $76,1 млрд. З початку року зростання становило 7,2% або $5,1 млрд. Таким чином, держборг, за нашими оцінками, відповідав 74% ВВП за останні 12 місяців.
Ключовим фактором зростання держборгу у липні став випуск 23 млрд грн ($0,9 млрд) ОВДП задля збільшення акціонерного капіталу державного ПриватБанку (були частково компенсовані погашенням внутрішнього боргу), зростанням зовнішнього гарантованого боргу на $0,3 млрд, а також невелике зміцнення гривні (+0,7% м/м до 25,9 грн/$).
Зростання держборгу з початку року було викликане декількома факторами. Україна залучила $2,2 млрд кредитів від міжнародних організацій, в тому числі транш МВФ, кредит макрофінансової підтримки від ЄС на суму 0,6 млрд євро і $0,5 млрд державних гарантій для “Нафтогаз України”, які полегшать залучення компанією коштів від міжнародних організацій.
Були також випущені ОВДП для збільшення капіталу держбанків ($1,9 млрд в еквіваленті). Крім того, збільшенню доларового еквівалента держборгу сприяло зміцнення національної валюти (+4,9% з початку року), але воно ж дозволило скоротити співвідношення держборгу до ВВП до 74% з 81% у 2016 р.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас