ДФС роз'яснила оподаткування окремих видів доходів фізосіб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДФС роз'яснила оподаткування окремих видів доходів фізосіб

Казна та Політика
3625
Державна фіскальна служба (ДФС) роз’яснила оподаткування окремих видів доходів фізичних осіб.
Про це ДФС повідомила на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.
У зв’язку з публікаціями в засобах масової інформації про нібито запровадження новацій в сфері оподаткування доходів фізичних осіб від продажу “вживаних” товарів ДФС повідомляє: статтею 67 Конституції визначено, що кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.
Оподаткування доходів фізичних осіб з 2011 року регулюється Податковим кодексом.
Статтею 165 кодексу встановлено вичерпний перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку – фізичної особи, тобто не оподатковуються.
ДФС заявляє, що кодекс не містить окремого поняття “вживаних товарів”, проте містить поняття “товари” – це матеріальні та нематеріальні активи, в тому числі земельні ділянки, земельні частки (паї), а також цінні папери та деривативи, що використовуються в будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення.
Водночас продаж (реалізація) товарів – це будь-які операції, що здійснюються, зокрема за договорами купівлі-продажу та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від термінів її надання.
Повідомляється, що при цьому діяльність особи, що пов’язана з реалізацією товарів, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, в тому числі за договорами комісії, доручення та агентськими договорами є господарською діяльністю.
Що стосується оподаткування доходу, отриманого фізичною особою від продажу, наприклад мобільного телефону, побутової техніки, планшета в т. ч. через мережу Інтернет, які належали такій особі, в разі якщо фізична особа продає такий товар юридичній особі або самозайнятій особі, або здійснює продаж за допомогою комісіонера, які в розумінні кодексу є податковими агентами, то такі податкові агенти зобов’язані утримувати податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% і військовий збір – 1,5%.
Якщо фізична особа продає такий товар іншій фізичній особі, то дохід, отриманий від такого продажу, включається до оподатковуваного доходу фізичної особи (продавця), який зобов’язаний подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, в якому відбувався цей продаж, а також сплатити до бюджету податок на доходи фізичних осіб і військовий збір.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас