Курс гривні на осінь - прогноз експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс гривні на осінь - прогноз експерта

Валюта
13866
Наступної осені українській гривні нічого не загрожує, і курс гривні коливатиметься в діапазоні 24,5-26,5 гривні/долар, вважає координатор громадської платформи “Нова країна” Тарас Козак.
На думку експерта, в разі активізації приватизації держмайна і прийняття парламентом законодавства про вільний обіг земель сільгосппризначення, можна чекати зміцнення гривні до рівня 22-23 гривні/долар.
“Зараз надлишок валюти на міжбанківському ринку. Національний банк практично щотижня викуповує 40-50 мільйонів доларів для недопущення різкого зростання курсу гривні. Подібна ситуація і на готівковому ринку. Громадяни та дрібні бізнесмени більше продають валюти, ніж купують”, – пояснює експерт.
Козак зазначив, що в попередні роки курс гривні традиційно знижувався восени через зростання закупівлі газу, нарощення імпорту споживчих товарів, нерівномірність бюджетних витрат і несприятливу кон’юнктуру зовнішніх ринків.
“Для відв’язування від такої сезонності фінансові органи – Міністерство фінансів і Національний банк, а також НАК “Нафтогаз України” провели серйозну роботу. Це і перехід на 3-річне бюджетування, і відмова від утримання курсу гривні “до останнього”, і відмова від купівлі газу у агресора. Зовнішня кон’юнктура цього року теж сприятлива, а урожай зернових очікується непоганий”, – додав експерт.
За його словами, також важливим фактором стабільності на валютному ринку є здоровий стан державних фінансів, при цьому дефіцит держбюджету цього року буде меншим від очікуваного.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас