Готівку платіжних терміналів обіцяють суворо контролювати - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Готівку платіжних терміналів обіцяють суворо контролювати - НБУ

Валюта
2051
Постанову Національного банку, яке зобов’язує небанківські фінансові фінустанови зараховувати готівкову гривню (призначену для подальшого перерахування) на спеціальний рахунок, буде затверджено через місяць.
Про це в інтерв’ю сказав заступник глави НБУ Олег Чурій.
«Документ розміщений на сайті НБУ для ознайомлення. Протягом 30 днів ми приймаємо пропозиції і зауваження до нього. І після їх отримання маємо право ввести документ в дію», – уточнив він.
За словами заступника глави НБУ, завдяки посиленню фінансового моніторингу банками, обсяги ризикових транзакцій в системі значно впали. Але частина цих транзакцій пішла в небанківську фінансову систему.
«Ми бачимо якісь незаконні транзакції, які проходять через операції з готівковою гривнею. Вони не завжди в зоні контролю НБУ. Плановані нами зміни не дозволять настільки просто оперувати готівковою гривнею. Оператори платіжних терміналів повинні будуть здавати готівкові кошти в банк на спецрахунок і потім вже використовувати тільки за безготівковими платежами», – зазначив Чурій.
І додав, що знімати готівкову гривню з рахунків фінкомпанії зможуть, але тільки для законодавчо визначених операцій.
«В рамках законодавства вони мають право знімати готівкові кошти. Але тільки на певні цілі і в рамках законодавства. Оборот грошей повинен йти через банківську систему. Там, де бачимо сьогодні проблему – намагаємося вирішити через прийняття даного регуляторного акту», – резюмував Чурій.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас