Субсидії без прописки: коли можуть відмовити в отриманні держдопомоги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Субсидії без прописки: коли можуть відмовити в отриманні держдопомоги

Особисті фінанси
2445
За останні кілька років українська влада неодноразово змінювала правила надання субсидій. Ці зміни стосувалися як переліку осіб, які мають право на пільги, так і правил оформлення держдопомоги.
До останнього часу особи, які проживають у житлових приміщеннях, але не мають там зареєстрованого місця проживання, не мали можливості отримувати субсидію. Ця норма стосувалася всіх, в тому числа і переселенців з окупованого Криму та зони АТО. Адже найчастіше проживають вони в наданих державою гуртожитках або орендованих квартирах.
Днями Мінсоцполітики пішло назустріч населенню і дозволило оформляти субсидії особам, які не прописаним за певною адресою, однак там проживають на підставі договору оренди, складеного у довільній формі і підкріпленого двома підписами — власника і орендаря.
Те, що жорстких вимог до такого документа законом не представлено — також плюс, що свідчить про те, що наше суспільство поступово відходить від надмірного бюрократизму.
Тим не менш, кажуть юристи, орендарі навряд чи кинуться оформляти субсидії. Це пов’язано з тим, що оренда житла в Україні в 90% випадків є тіньовою, — орендодавці не афішують факт здачі в оренду житла, адже в іншому випадку вони зобов’язані щоквартально сплачувати податок у розмірі 18% від отриманого у зв’язку з цією діяльністю доходу.
«Ймовірно, вищезазначені нововведення є продуманим ходом державних органів, адже вони дозволять виявляти випадки, коли житло здається в оренду, проте податок з нього не сплачується, а це загрожує великими штрафами», — прокоментувала ситуацію молодший юрист Eterna Law Маргарита Татарова.
Тому, швидше за все, подавати документи на отримання субсидії на підставі договору оренди будуть лише:
орендарі, впевнені, що орендодавець сплачує податки зі здачі нерухомості за договором;
орендарі, яким вигідніше домовитися про підвищення вартості оренди житла на суму податку і отримувати субсидію на житлово-комунальні послуги.
Водночас, якщо людина, яка бажає отримувати субсидію, проживає у квартирі родичів або друзів, то тут також немає ніяких обмежень для оформлення пільги, кажуть юристи.
Однак є нюанс — для отримання компенсації має бути виконана умова про сплату комунальних платежів саме особою, яка проживає у житловому приміщенні.
«Якщо квартира належить родичу, то оплату за комунальні послуги повинен здійснювати не власник квартири, а одержувач субсидії. Крім того, укласти договір оренди з родичем також ніхто не забороняє, і держава не буде мати можливості відмовити в отриманні субсидії», — зауважив керуючий партнер ЮК «Волхв» Олександр Навальньов.
Іншим цікавим питанням, пов’язаним з оформленням субсидії, каже Маргарита Татарова, є випадок, коли в приміщенні прописані особи, які не проживають там фактично, але їхні доходи при цьому враховуються соцпрацівниками при розрахунку субсидії.
Такі випадки можуть бути, наприклад, коли в квартирі прописані діти, які вже не живуть з батьками, або один з прописаних поїхав на роботу або навчання за кордон.
В такому випадку, кажуть юристи, при заповненні форми в графі «склад сім’ї» вказати — «зареєстрований, однак не проживає», і додати документ, що підтверджує цей факт (документ про місце роботи в іншому місті, про навчання в іншому місці, про перебування на лікуванні, договір оренди тощо).
«У подальшому для перевірки цих відомостей слід бути готовими до візиту соціального інспектора, який перевірить достовірність вказаних вами даних про кількість проживаючих у квартирі», — зауважив Олександр Навальньов.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас