ШІ навчився зчитувати наміри людей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ШІ навчився зчитувати наміри людей

Технології&Авто
730
Група нейровчених з Фрайбурзького університету (Німеччина) на чолі з Тоніо Боллом продемонструвала роботу нейромережі, яка декодує сигнали людського мозку через електроенцефалограму, пише Science Daily.
Нейромережа, розроблена вченими, реагувала на рухи людини дуже швидко, тому що передбачала її поведінку. Комп’ютер очікував рухи рук, ніг і обертання предметів, коли ті ще тільки були задумані на рівні думки. Поки найбільший попит на подібні системи спостерігається в медицині. Наприклад, за допомогою такого ШІ можна прогнозувати епілептичні напади. Або ж використовувати його для розширення комунікаційних каналів для пацієнтів з сильним паралічем.
Програма вловлює електричні сигнали, що циркулюють між нервовими клітинами і певними відділами мозку людини. Як правило, точність моделі поліпшується з великою кількістю оброблених шарів інформації з електроенцефалограм. Під час дослідження вчені використовували 31 шар, це ще називається «глибоке навчання». Досі було складно розшифрувати схему нейромережі, після того, як процес навчання був завершений. Всі процеси зі створення алгоритмів відбуваються у фоновому режимі і невидимі для розробників. Саме тому дослідники розробили ПЗ для створення карток, завдяки яким вони могли б розшифрувати прийняті ШІ рішення. Дослідники можуть подавати нові дані в систему в будь-який час.
«На відміну від старого методу, тепер ми можемо перейти безпосередньо до необроблених сигналів, які записує ЕЕГ з головного мозку, – каже Тоніо Болл. – Наша система точніша». Потенціал технології ще не вичерпаний – разом зі своєю командою дослідник хоче продовжувати її розвиток. «Наше бачення майбутнього включає в себе алгоритми самонавчання, які можуть надійно і швидко розпізнавати наміри людини на основі сигналів її мозку, – каже він. – Крім того, такі алгоритми можуть допомогти ставити більш точні неврологічні діагнози».
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас