Україна скоротила частку поставок ядерного палива з Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна скоротила частку поставок ядерного палива з Росії

Енергетика
331
Україна для роботи своїх АЕС в першому півріччі 2017 року порівняно з аналогічним періодом 2016 року скоротила частку поставок свіжого ядерного палива (неопромінених тепловиділяючих елементів, ТВЕЛів) з Росії до 49% з 58%.
Про це повідомляє Державна служба статистики.
Згідно з повідомленням, вага російського палива склала 101,6 тонни, інші 51% (105,7 тонни) припадають на поставки зі Швеції. За даними Держстату, загальна вартість російського палива склала 131,1 мільйона доларів, а шведського – 82,7 мільйона доларів.
Як повідомлялося, в рамках диверсифікації джерел постачання ядерного палива для атомних станцій України і зниження залежності від одного джерела – російської компанії “ТВЕЛ” держкомпанія “Енергоатом” раніше уклала договір з американсько-японською компанією Westinghouse, яка виробляє паливо на своєму заводі в Швеції.
На сьогоднішній день шведське паливо успішно експлуатується на Запорізькій та Южно-Українській АЕС. У 2018 році «Енергоатом» планує заповнити активну зону реактора третього енергоблоку Южно-Української АЕС виключно паливом виробництва Westinghouse, повністю замінивши ним російське паливо компанії “ТВЕЛ”. За підсумками першого півріччя 2016 року “Енергоатом” імпортував 41,6% тепловиділяючих елементів, що містять ядерне паливо, виробництва Westinghouse, а решту 58,4% – з Росії.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас