Вчені створили "електронний ніс" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені створили "електронний ніс"

Технології&Авто
644
Розробники російського університету створили нейромережу, здатну розрізняти і запам’ятовувати запахи, а потім помістили свою розробку в компактний пристрій і запатентували її.
Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Hi-News.
“Зараз “електронний ніс”, лежачи у користувача в кишені, може понюхати важковловимий запах газу, самостійно його класифікувати або запам’ятати новий”, – вказується в публікації.
“Електронний ніс” – це газоаналізатор, вимірювальний прилад для визначення якісного та кількісного складу сумішей газів. Нововведення вчених Вишки полягає в тому, що їхній пристрій розроблено на основі твердотільних газочутливих матриць, що складаються з напівпровідникових датчиків, з використанням нейромережевого штучного інтелекту, який може швидко навчатися.
Пропозиція дослідників, по-перше, дозволяє досягти високої точності при аналізі сумішей. Також це робить роботу приладу порівнянною з роботою органів нюху живих істот, які запам’ятовують нові запахи і, зустрівши їх знову, з легкістю їх розрізняють.
Кишеньковий ніс стане в нагоді для відстеження загазованості навколишнього середовища і приміщень, допоможе забезпечити безпеку і попередити заздалегідь, в разі викиду отруйних газів або терористичної атаки. Крім того, пристроєм можна обладнати авіаційні, космічні апарати та безпілотники.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас