Дали прикурити: в Україні може не залишитися дешевих сигарет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дали прикурити: в Україні може не залишитися дешевих сигарет

Особисті фінанси
1201
Виробники сигарет лобіюють зміну моделі сплати акцизного податку. Якщо їхні пропозиції підтримає Верховна рада, різниця в ціні між дешевими і дорогими сигаретами різко скоротиться. З одного боку, це відповідає вимогам ЄС, з іншого – може призвести до засилля контрафакту через подорожчання тютюнової продукції. Незважаючи на ризики, компанії наполягають на податкових змінах через багатомільйонні збитки, отримані в “тютюнових війнах”. Єдиної думки серед виробників і чиновників, як бути з акцизами, немає. Як немає і сумнівів, що ставки податку все одно будуть зростати. Питання в тому – як саме.
Великі тютюнові компанії придумали спосіб, як підвищити вартість дешевих сигарет. Для цього кілька гравців в галузі лобіюють зміни механізму сплати акцизного податку. Ідея в тому, що якщо в роздробі ціна пачки сигарет вказується нижче, ніж мінімальний акциз, помножений на коефіцієнт 1,85, тоді доведеться сплатити мінімальний акциз із застосуванням цього коефіцієнта. На перший погляд механізм дещо заплутаний.
У цифрах це виглядає так: мінімальний акциз на сигарети зараз становить 11,92 гривні за пачку (596,05 гривень за тис. сигарет). Із застосуванням коефіцієнта сума зросте до 22,05 гривень за пачку. У роздробі продавати сигарети можна буде лише зі знижкою не більше 5% від зазначеної на пачці ціни.
Так тютюнові компанії намагаються компенсувати багатомільйонні збитки, які викликані вимушеним стримуванням цін при різкому зростанні ставок акцизного збору. Виробники тютюнової продукції утримували зростання вартості сигарет для того, щоб споживачі не перейшли на дешевші марки. А з введенням коефіцієнта до мінімального акцизу частки виробників на ринку можуть змінитися – одні втратять, інші зміцнять свої позиції.
Дешеве стане дорогим
Ідею з коефіцієнтом, що підвищує розмір акцизу, підтримала група депутатів, запропонувавши парламенту законопроект №6683 з відповідними нормами. Один з його авторів, заступник голови комітету з питань промислової політики і підприємництва Олександра Кужель (“Батьківщина”) в коментарі РБК-Україна сказала, що документ повністю узгоджений з виробниками. “Була робоча група з представниками тютюнової продукції. Кожна цифра була узгоджена з галуззю”, – запевнила вона.
У трьох з чотирьох великих компаній повідомили виданню про підтримку цієї ініціативи. “Вважаємо, що механізм, запропонований законопроектом №6683, має суттєві переваги, оскільки не позбавляє виробників права самостійно встановлювати будь-які ціни, захищаючи при цьому бюджетні інтереси держави. Цей фіскальний механізм – прозорий, прив’язаний до ставок акцизного податку, і його застосування не залежить від впливу тих чи інших органів влади”, – упевнений начальник відділу по роботі з державними органами “Брітіш Американ Тобакко Україна” Юрій Рилач.
Директор з корпоративних зв’язків “Філіп Морріс Україна” Наталія Бондаренко назвала ідею з підвищенням мінімального акцизу “ефективним способом зниження ризику недонадходжень до держбюджету через те, що окремі гравці ринку продають продукцію нижче собівартості”. “Поки що складно прогнозувати, як може змінитися кон’юнктура ринку тютюнових виробів. Ми вважаємо, що внаслідок впровадження нового фіскального механізму ціни на продукцію зростатимуть поступово, а ринок – розвиватиметься гармонійно”, – кажуть в компанії.
“Ця модель – не українське ноу-хау, вона використовується в Європейському Союзі. На нашу думку, вона може бути ефективна і в Україні”, – прокоментував РБК-Україна менеджер з питань фіскального регулювання JTI Україна Андрій Фіта. Зараз же, за його словами, після підвищення ставок акцизу вартість сигарет або зростає із запізненням в 3-6 місяців, або на ринку відбуваються необґрунтовані коливання цін. “Впровадження механізму призведе до більш швидкої і гарантованої передачі зростання ставок в ціну тютюнових виробів. А це, в свою чергу, сприятиме зростанню тих надходжень до бюджету, які безпосередньо залежать від цін: ПДВ, 5% роздрібний акциз, частково податок на прибуток”, – додав Фіта.
Аргументи проти
Не всі гравці ринку одностайні в підтримці нової акцизної моделі. “Через такий коефіцієнт вартість сигарет низьких цінових сегментів різко і одномоментно злетить. Якщо припустити, що тютюновий акциз в наступному році піднімуть на 30% (а можуть і більше), то найдешевша пачка легальних сигарет з фільтром коштуватиме 28,6 гривень, – пояснив РБК-Україна директор з корпоративних і юридичних питань Imperial Tobacco в Україні Олег Стрекаль. – Без коефіцієнта ціна такої пачки буде на три гривні нижча. Таким чином, коефіцієнт забезпечує додатковий “легкий” прибуток виробникам”.
У разі введення нової моделі мінімального акцизу недорогі українські марки сигарет будуть продаватися за тією ж ціною, що і розкручені міжнародні бренди. Отже, виробники дешевших сигарет втратять частку ринку, вважають в Imperial Tobaccо. “Споживач теж програє – він буде або переплачувати “на рівному місці” або курити неякісну контрабанду”, – додав Олег Стрекаль.
Треба уточнити, що Imperial Tobacco виробляють переважно недорогі марки сигарет в порівнянні з конкурентами.
Найбільше застосування коефіцієнта до ставки мінімального акцизу невигідне “Львівській тютюновій фабриці” (ЛТФ). Сигарети цього виробника одні з найбільш доступних в легальній роздрібній торгівлі – близько 18-20 гривень за пачку. За інформацією учасників ринку, частка ЛТФ наближається до 10% в роздробі. У червні інтернет-видання “Економічна правда” з посиланням на свої джерела писало, що частка цієї компанії в 2017 році досягла 6,3% з 1% у другому півріччі минулого року. Втім, РБК-Україна не отримала достатньо інформації, щоб стверджувати, що ініціатива з підвищеним мінімальним акцизом пов’язана безпосередньо з активною експансією ринку львівським виробником. ЛТФ запит видання проігнорувала.
Європейські цінності
Міністерство фінансів документ не підтримує, принаймні, в нинішній редакції. Як повідомили виданню в Мінфіні, введення коефіцієнту 1,85 не відповідає міжнародним зобов’язанням, які взяла на себе Україна перед ЄС. “У разі застосування коефіцієнту 1,85 питома вага акцизу в ціні сигарет буде завжди менше 54%. Разом з тим, згідно з Угодою про асоціацію, Україна повинна досягти рівня не менше 60% акцизу в ціні за графіком, узгодженим з ЄС”, – пояснили у відомстві.
Примітно, що автори проекту використовують ту ж аргументацію, що і Мінфін, посилаючись на зобов’язання перед ЄС. У пояснювальній записці до проекту йдеться про європейську директиву, яка передбачає, що мінімальне акцизне зобов’язання на сигарети не повинно становити менше 90 євро за тис. сигарет. Тому законопроектом пропонується щорічно підвищувати мінімальний акциз і специфічну ставку як мінімум на 20%, до того моменту, поки не буде взята планка 90 євро/тис. сигарет. Ця ж директива містить норму, на яку вказує Мінфін. Директива одна, трактування різне.
Раніше в Міністерстві фінансів повідомляли, що дійсно розглядається можливість підвищення специфічної ставки акцизу на тютюнові вироби на 20% з 2018 року.
Як не стати “імпортером” контрабанди
Щорічне різке зростання ставок більш ніж на 20%, в галузі не підтримують. “В умовах низької купівельної спроможності населення така політика спричинить розвиток “чорного” і “сірого” ринків тютюнових виробів, зростання контрабанди і контрафакту”, – говорить Наталія Бондаренко з “Філіп Морріс Україна”.
Голова профільного підкомітету комітету Верховної ради з питань податкової та митної політики Михайло Кобцев (БПП) вважає, що поетапно підвищувати специфічну ставку до 90 євро потрібно. Тільки, на його думку, це треба робити, паралельно спостерігаючи за зміною ставок акцизів в сусідніх країнах. У Білорусі, Молдові та Росії акцизне навантаження на тис. сигарет становить 20-21 євро, приблизно так само, як в Україні, зазначив Михайло Кобцев.
Якщо ставки в Україні зростатимуть швидше, ніж у сусідів, то наша країна замість “експортера” контрабанди сигарет стане “імпортером”. “Якщо ми побіжимо попереду паровоза (швидко підвищимо ставки до рівня країн ЄС, – ред.), не зміцнивши кордони, ми будемо читати не про те, як українські сигарети успішно атакують “чорний” ринок в ЄС, а про те, як білоруські, молдавські та російські сигарети атакують наш ринок”, – упевнений народний депутат.
Зростанню частки нелегального ринку сприяє підвищення акцизу. За словами представника “Брітіш Американ Тобакко Україна” Юрія Рилача, останній приклад – збільшення ставки відразу на 40% з 1 січня. “Якщо в 2016 році частка нелегальної продукції на ринку України становила приблизно 1,1%, то вже в травні 2017 року інфляція досягла 1,7%, а в червні 2017 року – все 2,6%”, – повідомив він.
В Imperial Tobacco, в свою чергу, вважають, що зростанню нелегального ринку буде сприяти застосування коефіцієнту 1,85 до мінімального акцизу. “Коефіцієнт відкриє широкий шлях нелегалам, оскільки істотно збільшить розрив між цінами “білого” і “чорного” ринків. Скорочення легального сектора призведе до втрат бюджетних надходжень і подальшої криміналізації тютюнової сфери”, – вважає Олег Стрекаль. Михайло Кобцев вже зараз прогнозує, що швидко розглянути документ в податковому комітеті Ради не вдасться. За його словами, можливо, обговорення проекту почнеться в жовтні-листопаді.
Ростислав Шаправський
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас