Зарплата по-білому в Україні: п'ять головних переваг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зарплата по-білому в Україні: п'ять головних переваг

Особисті фінанси
1864
Зарплата по-білому в Україні має низку переваг, однак ухвалений Радою за основу проект №6489 про пом’якшення системи штрафів для підприємців за порушення законів про зайнятість населення підштовхує роботодавців на влаштування співробітників неофіційно і провокує подальшу тінізацію бізнесу.
Редакція з’ясувала, навіщо потрібна “біла зарплата” і як офіційне працевлаштування допоможе українцям.
Згідно з чинним законодавством, під час прийому на роботу наймач зобов’язаний укласти з працівником трудовий договір. Узаконивши робочі стосунки і домігшись їх належного оформлення, працівник отримує низку встановлених законом гарантій.
Стабільна заробітна плата
При підписанні трудового договору роботодавець зобов’язаний виплачувати працівникові зарплату в повному обсязі і регулярно у встановлені угодою терміни.
Компанія не зможе “кинути” працівника в разі конфлікту з начальником або з надуманої причини. Оскільки за порушення строків виплати зарплат посадові особи несуть адміністративну відповідальність, а за безпідставну невиплату коштів передбачена і кримінальна відповідальність.
У випадку ж з “чорною зарплатою” компанія, наприклад, може знайти працівника, який погоджується на такі умови, отримати від нього всі необхідні послуги і розлучитися під приводом завершення випробувального терміну, не заплативши обумовленої суми.
Регламентований робочий день і відсутність штрафів
Трудовий договір також передбачає регламентований робочий день. Тобто роботодавець не зможе під загрозою звільнення змусити працівника працювати без вихідних або встановити 12-годинний робочий день.
Також наймач не зможе накладати штрафи на працівника за найменшу провину. У разі порушення трудової дисципліни, відповідно до статті 147 КЗПП, до працівника як стягнення можуть застосувати лише догану або звільнення.
Накладення роботодавцем штрафів є порушенням трудового законодавства, за яке встановлено дисциплінарну, адміністративну та кримінальну відповідальність.
Лікарняні та декретні виплати
Закон України про соціальне страхування передбачає, що працівник може претендувати на лікарняні в разі тимчасової непрацездатності через захворювання чи необхідність догляду за хворим членом сім’ї.
Оплата перших п’яти днів лікарняного здійснюється за рахунок коштів роботодавця. Починаючи з шостого дня тимчасової непрацездатності, допомога виплачується Фондом соцстрахування.
При укладенні трудового договору жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю і пологами. Крім того, після закінчення відпустки по вагітності за бажанням жінки їй надається відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
Стаж і пенсія
При укладенні договору у трудову книжку буде йти стаж, необхідний для того, щоб у майбутньому отримувати гідну пенсію.
У 2017 році Кабмін презентував проект пенсійної реформи, яка передбачає, що пенсії за віком будуть виплачуватися українцям з 60 років. Однак для цього необхідно мати не менше ніж 25 років стажу.
З кожним роком ця вимога буде збільшуватися на 12 місяців. В результаті в 2028 році для пенсії у 60 потрібно буде відпрацювати вже 35 років.
Вимоги для виходу на пенсію в 63 роки також будуть збільшувати на 12 місяців щорічно – з 15 до 25 років. Щоб вийти на пенсію в 65, як і зараз, в 2028 році знадобиться лише 15 років стажу.
Компенсація при скороченні
При звільненні працівнику встановлена виплата заробітної плати за весь відпрацьований період. При цьому, у разі скорочення штату, повинні виплатити працівникові ще й вихідну допомогу, не меншу, ніж середній місячний заробіток.
Також виплачується вихідна допомога у разі відмови від продовження роботи у зв’язку з істотною зміною умов праці. Виплати належать і в разі звільнення у зв’язку з ліквідацією або реорганізацією підприємства, а також через невідповідність працівника займаній посаді.
Крім того, якщо працівник був призваний або вступив на військову службу, вихідна допомога виплачується у розмірі двох мінімальних заробітних плат.
Також, якщо причиною звільнення стало порушення керівництвом законодавства про працю, то вихідна допомога виплачується у розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше ніж тримісячний середній заробіток.
Однак перешкодити легалізації зарплат в Україні може проект №6489, що просувається в Раді, який надає бізнесу істотні послаблення в системі штрафів.
Зараз за кожного співробітника, якого допустили до роботи без укладення трудового договору, держава карає на 30 мінімальних зарплат або 96 тис. грн.
Законопроект №6489, натомість, регламентує, що якщо роботодавця зловлять на першому подібному порушенні, то державний інспектор не зможе застосувати штрафні санкції, а підприємство відбудеться лише попередженням.
Подібна ініціатива може підштовхнути наймача до зловживання довірою держави. Бажаючи заощадити на податках, компанії перестануть працевлаштовувати працівників офіційно, відповідно український працівник залишиться без усіх перелічених вище переваг білої зарплати.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас