Курс валют: чому українську гривню чекає девальвація до 27 гривень за долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс валют: чому українську гривню чекає девальвація до 27 гривень за долар

Валюта
6419
Падіння долара до євро та інших валют через непевності в політиці США підтримало гривню. Курс зміцнився також завдяки високим цінам на товари українського експорту і частково через сезонне “скидання” доларів населенням. Але вже з осені гривня почне девальвувати. До кінця року за один долар можуть давати від 26 до 27,5 гривень, вважають опитані фінансові аналітики та казначеї банків.
Здавайте євро
Останні кілька тижнів курс гривні знижувався до євро і зростав до долара. “Висота” в 30 гривень за євро була взята в кінці липня і поки утримується – в п’ятницю вдень на міжбанку євро в продажу коштував 30,18 гривень. Курс долара в продажу був 25,68 гривень. В обмінних пунктах євро продавали по 30,4 гривень, долар – по 25,8 гривень.
Зниження курсу гривні до європейської валюти в літні місяці аналітики пов’язують зі стрімким посиленням євро до долара на світових ринках. “На початок липня пара “євро проти долара” торгувалася на рівні 1,1100, а на початок серпня курс вже був 1,1750”, – розповів директор департаменту казначейських операцій “Укргазбанку” Олексій Єфремов.
“Курс гривні до євро не є чимось самостійним. Основна іноземна валюта, яка циркулює в Україні, – це долар США. Курс гривні до євро зазвичай визначається курсом євро до долара”, – роз’яснив керівник аналітичного департаменту ІК Concorde Capital Олександр Паращій. Євро зростав до долара з кількох причин.
Зокрема, на думку Олексія Єфремова, на це вплинуло ослаблення політичних ризиків у Європі, відновлення європейської економіки, очікування згортання політики кількісного пом’якшення (монетарна політика ЄС щодо викупу активів у банків і компаній для “підживлення” економіки грошима) від Європейського центрального банку і відсутність прогресу з податковою реформою в США.
Крім того, як вважає провідний експерт сектора продажів казначейських продуктів “ОТП Банку” Микита Мишаков, на ослабленні долара в світі позначається протистояння президента США Дональда Трампа з Конгресом, а також постійна критика в бік адміністрації американського президента з боку ЗМІ.
Але, як зазначив керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен, посилення євро до долара призупинилося і розгорнулося після щомісячного звіту про ринок праці США, який показав, що нещодавні негативні оцінки щодо перспектив американської економіки дещо перебільшені. Через що останні кілька днів курс євро почав знижуватися відносно долара. Це ослаблення відчула гривня.
“Враховуючи певний лаг, з яким внутрішній фінансовий ринок реагує на міжнародний, то гривня проти євро має шанси відновити позиції найближчим часом. Можливо, цей курс буде краще, ніж 30 гривень за євро”, – припустив Вальчишен.
Заступник директора департаменту казначейства і міжнародного бізнесу банку “Південний” Олег Ропяк вважає, що курс євро відносно гривні скоректується і буде нижче 30 гривень/євро.
“Далі все залежатиме від того, чи буде звужуватися розбіжність у монетарних політиках ЄЦБ і ФРС. Іншими словами, чи піде Європейський центробанк на посилення умов і скорочення стимулів, а також чи буде американський регулятор підвищувати ставки і скорочувати баланс, і якими темпами це відбуватиметься”, – зазначив експерт.
Курс валют: чому українську гривню чекає девальвація до 27 гривень за долар
Купуйте долари
Події в ЄС і за океаном збіглися з сезонним зміцненням гривні відносно долара. Відчуваючи потребу в гривні, експортери змушені нарощувати обсяги продажу валюти. До того ж, як кажуть у Нацбанку, зміцненню гривні до долара сприяло зростання цін на світових ринках. “Зокрема, українська сталь на світових ринках сьогодні коштує на 35%, залізна руда на 22%, а пшениця на 26% більше, ніж рік тому”, – заявив нещодавно журналістам заступник глави НБУ Дмитро Сологуб.
За його словами, попит на товари експорту також виявився сприятливим. “Завдяки такій кон’юнктурі на світових ринках гірничо-металургійні та аграрні компанії продовжували забезпечувати понад 80% середньоденних обсягів продажу іноземної валюти, незважаючи на певне сезонне скорочення валютних надходжень від експорту сільськогосподарської продукції”, – сказав Сологуб.
На зміцненні гривні почасти позначився сезонний “розпродаж” доларів населенням, вважає Олександр Паращій. “Влітку є попит на гривню або для подорожей, або для ремонтів, які традиційно робляться в період літніх відпусток. Люди здають свої доларові заощадження, отже, гривня зміцнюється”, – говорить Паращій.
Курсові очікування стимулювали українців продавати валюту, додають в НБУ.
“З початку року чиста купівля валюти банками у населення склала близько 1,8 мільярдів доларів. За рахунок цих коштів банки забезпечували перевищення пропозиції валюти над попитом на неї на міжбанківському ринку”, – заявив Дмитро Сологуб, додавши, що на тлі сприятливої ситуації на валютному ринку НБУ з початку року викупив 1,4 млрд доларів для поповнення своїх міжнародних резервів.
У курсовій стійкості гривні в літні місяці, на думку Олександра Вальчишена, також є заслуга бездефіцитного державного бюджету за перше півріччя і досить висока ставка, по якій НБУ виплачує банкам дохід по надлишкових резервних грошах.
Прогноз на осінь
Деякі з опитаних експертів погоджуються, що з початком ділового сезону гривня почне втрачати у вазі відносно долара. Питання тільки в тому, наскільки девальвує українська валюта. “Очевидно, після надходження гривні, сконцентрованої на даний момент в ОВДП, держбанках і Держказначействі, варто очікувати різкого ослаблення національної валюти на міжбанку, позаяк традиційно це відбувається вже після того, як основна частина експортної виручки вже розпродана”, – прогнозує Микита Мишаков.
Олександр Вальчишен допускає ослаблення курсу в межах 26-27 гривень/долар. За оцінками Олександра Паращія, до кінця року курс досягне 27-27,5 гривень/долар. Фактором невизначеності для стабільності гривні залишається кредит від МВФ: чи буде позитивний перегляд програми, після якого Україна повинна отримати черговий транш.
“Поки ми виходимо з того, що перегляд буде, і якийсь мільярд від МВФ до кінця року отримаємо”, – говорить Паращій. Аналітик нагадав, що до кінця року Україна має кілька “нескромних” виплат кредиторам. Зокрема, 500 млн доларів потрібно заплатити в вересні за єврооблігаціями і ще близько 600 млн доларів повернути в листопаді МВФ.
“Особливого припливу валюти чекати не варто. Але в будь-якому випадку позитивне рішення МВФ щодо України буде стабілізуючим фактором для гривні”, – вважає співрозмовник з Concorde Capital. В кінці серпня – на початку вересня “розгойдати” курс можуть імпортери, які перед початком ділового сезону активно купують валюту для укладення контрактів.
“Думаю, вже через тиждень почнеться тиск на курс гривні в бік м’якого ослаблення в напрямку 27 гривень за долар”, – припустив керуючий партнер ІК Capital Times Ерік Найман, пов’язавши можливе ослаблення гривні саме з активністю імпортерів. Зміна курсу долара відносно гривні, на думку Олега Ропяка, буде залежати, перш за все, від цін на український експорт на глобальних ринках: “Якщо буде не гірше, ніж зараз, то цілком реально провести залишок року без істотного зростання курсу”.
Ростислав Шаправський
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас