Яременко: якщо Коломойський виграє в суді, держава не зможе забрати кошти з Привату — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яременко: якщо Коломойський виграє в суді, держава не зможе забрати кошти з Привату

Казна та Політика
2328
Екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко в коментарі для Finbalance висловив думку, що в разі програшу держави в судових спорах з Ігорем Коломойським щодо законності/незаконності націоналізації Приватбанку, уряд не зможе повернути назад кошти, які «залив» у статутний капітал Приватбанку (вже внесено 139,3 млрд грн у вигляді держоблігацій, ще планується 16 млрд грн, – ред.).
«Звичайно, держава не зможе забрати [кошти, внесені в статутний капітал Приватбанку], – зауважив С. Яременко. – Ми не можемо знати конкретних цілей, які переслідує Коломойський [подавши позов]. Думаю, мета більше політична. Якщо Коломойський виграє, це заморозить ситуацію. Буде інше ставлення до боржників і т.д., але банк буде виконувати операції, як і сьогодні».
За словами С. Яременка, з огляду в т.ч. на проблеми в судовій системі, держава не має ефективних механізмів стягнення заборгованості з позичальників Приватбанку, з якими однак «потрібно працювати».
«Неефективність державного механізму приводить до того, що грошей немає, а ніхто не винний. За таких умов немає кому купити ці борги, тому вони знецінені», – зазначив екс-заступник глави НБУ, окремо вказавши, що мають місце і «механізми, які свідомо збивають ціну».
На думку С. Яременка, на фоні витрат, вже понесених державою на підтримку «Привату», лишати банк на півдорозі не варто, бо втрата інфраструктури, технологій завдасть нових значних збитків: «Сам механізм абсолютно не заважає державі. Його втрата ж – це величезні збитки, тому що його створення коштувало б кілька мільярдів доларів упродовж кількох років».
Екс-заступник глави НБУ вважає, що націоналізація Приватбанку була неминучою, враховуючи, з одного боку, масштаб проблем, з якими зіткнулася банківська система в останні роки, а з іншого боку, беручи до уваги масштаб самого банку на ринку.
С. Яременко констатував, що в цілому банки в кризу увійшли ослабленими, «ледь-ледь витримуючи свої нормативні показники», а девальвація гривні при відкритій валютній позиції сформувала величезну потребу в докапіталізації.
«На фоні проблеми відсутності довгих коштів на ринку банки, по суті, були інструментом, через який бізнес залучав такий капітал із короткого ресурсу, який поступав від населення. А на виході всі є банкрутами. Тому що бізнес – не такий ефективний, як на Заході, вже не кажучи про випадки свідомого виведення коштів. В умовах обвалу курсу всі ці проблеми вилізли назовні», – резюмував екс-заступник глави НБУ.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас