Правоохоронці виявили схему шахрайства та легалізації грошових коштів з використанням Bitcoin — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Правоохоронці виявили схему шахрайства та легалізації грошових коштів з використанням Bitcoin

Кримінал
972
Правоохоронці України виявили схему шахрайства та легалізації грошових коштів з використанням криптовалюти Bitcoin.
Постанову Шевченківського районного суду в Києві у цій справі оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень.
Згідно з представленими матеріалами, старший слідчий головного слідчого управління Служби безпеки України (СБУ) затримав уродженця Сум, який, як було виявлено під час досудового розслідування, розробив злочинну схему заволодіння грошовими коштами з платіжних карток третіх осіб.
Зокрема, володіючи знаннями в сфері інформаційних технологій, затримана особа підшукала в мережі інтернет-сайт, на якому здійснювався продаж ідентифікаційних даних, так званих “дампів”, які були незаконно зчитані з магнітних смуг платіжних карток користувачів на території США. Зазначені дані були достатніми для створення дублікатів таких карток і здійснення з їх допомогою платежів без згоди і відома законних власників.
Оскільки зроблені таким чином дублікати могли бути використані без ризику блокування тільки на території США, затримана особа залучила співучасників для реалізації цієї схеми і організувала їх виїзд в США за рахунок залучення наявних там родинних зв’язків.
Після прибуття в США співучасники мали придбати обладнання, необхідне для створення дублікатів платіжних карток (пристрій для запису магнітних смуг, а також заготовки з магнітними стрічками), придбати дампи на сайті і виготовити необхідну кількість дублікатів. Надалі вони мали використовувати зазначені підроблені картки для придбання в роздрібних торгових мережах подарункових сертифікатів відомих інтернет-магазинів (Amazon, Ebay, Apple Store, iTunes та ін.), які могли бути використані замість грошових коштів для купівлі товарів в зазначених магазинах.
Після купівлі достатньої кількості подарункових сертифікатів, співучасники повинні були стерти захисне покриття на секретних кодах, сфотографувати зазначені сертифікати з відкритими секретними кодами і переслати зображення затриманій особі за допомогою електронної пошти, для збуту іншим особам в обмін на сурогатні гроші, так звану “крипровалюту” Bitcoin. Це дозволяло здійснювати такі операції без розкриття реальних даних контрагентів із затриманою особою. У подальшому отримані Bitcoin обмінювалися на готівку в гривні або доларах США.
Зазначена схема реалізовувалася в період з 2014 року по теперішній час. Слідству поки не вдалося встановити точну кількість залучених осіб та їхні ідентифікаційні дані. Також не відома точна кількість підроблених платіжних карток. Водночас в матеріалах зазначено, що їх було вироблено не менше 97 штук. Шляхом використання підроблених карток співучасникам вдалося придбати подарункові сертифікати торгових мереж на суму не менше $3 млн 762,501 тис.
Отримані таким чином кошти затримана особа в жовтні 2016 року використовувала для купівлі автомобіля Audi A8, а також Lexus RX 350 і Mercedes-Benz CLA 200 на користь інших осіб.
Таким чином, зазначена особа підозрюється в отриманні, заволодінні й використанні коштів та іншого майна, отриманого в результаті суспільно небезпечного протиправного діяння.
Кримінальний кодекс України також передбачає додаткове стягнення за відповідні дії у вигляді арешту майна. Відповідне клопотання було подано до суду слідчим Головного слідчого управління СБУ. Суд за підсумками засідання 11 липня постановив задовольнити клопотання.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас