Аграрний ф'ючерс на зернові стартував на Українській біржі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аграрний ф'ючерс на зернові стартував на Українській біржі

Аграрний ринок
1813
На Українській біржі відкрита торгівля ф’ючерсними контрактами на зернові культури. Особливість поставного ф’ючерсу в тому, що під час виконання контракту передбачається постачання зерна покупцю, при цьому відбувається реальна зміна власника аграрної продукції.
Раніше всі операції в Україні проводилися з розрахунковими ф’ючерсами, без постачання базового активу, і представляли інтерес переважно для учасників фінансового ринку. Як очікується, поставний ф’ючерс стане способом хеджування фінансових і цінових ризиків для виробників аграрної продукції.
Давайте розберемося, що таке Ф’ючерсний контракт з поставкою базового активу? Відповідь така – це контракт, за яким продавець зобов’язується поставити базовий актив, а покупець зобов’язується оплатити та прийняти цей актив за погодженою ціною і в терміни, обумовлені при укладенні контракту. У нашому випадку поставка здійснюється шляхом перереєстрації прав власності на пшеницю, яка зберігається на елеваторі.
Навіщо аграріям біржа?
У світовій практиці пшениця і кукурудза є біржовими товарами. Оскільки біржі були і залишаються одними з найбільш ефективних торговельних майданчиків, продаж продукції через біржу дозволяє аграрним компаніям отримувати більш вигідну ціну на свій товар. Крім того, біржа – це великий ринок для обороту капіталів, необхідний для правильної оцінки товарів і цінних паперів, це великий грошовий ринок для комерційних компаній. Біржа є посередником між інвесторами, які бажають розмістити вільний капітал, і тими, хто зацікавлений у цьому капіталі.
Ф’ючерсні контракти користуються попитом у світі серед агровиробників, які за їх допомогою страхуються від цінових коливань або від негативних трендів на ринку аграрної продукції.
Світовим лідером біржової торгівлі продовжують залишатися США. Наприклад, оборот чиказької товарної біржі (СМЕ становить близько 5 трлн доларів на рік.
Розвиток товарно-біржового ринку в Україні сприятиме:
  • Більш повноцінному розвитку аграрного сектора, дасть можливість вийти на більш високий рівень реалізації аграрного потенціалу нашої країни.
  • Доступу аграрних компаній до джерел капіталу для реалізації проектів розвитку.
  • Організований ринок є більш ефективним і більш точно відображає попит та пропозицію. Участь у біржових торгах дозволить аграрним компаніям отримати об’єктивну, справедливу ціну за свою продукцію, що позначиться на зростанні доходів аграрного сектора.
  • Продавці і покупці аграрної продукції, використовуючи біржові ф’ючерси, отримують можливість фіксувати ціни на майбутнє, забезпечивши для себе більш зрозуміле і прогнозоване ціноутворення на товар.
  • Стабілізація цін для кінцевого споживача завдяки хеджуванню цінових ризиків.
  • Зниження цінових ризиків дає можливість аграрним компаніям більш впевнено планувати стратегію розвитку, більш чітко визначити точки можливого зростання.
Обнадійливий старт
В Україні біржовий ринок продовжує залишатися в зародковому стані, так і не отримавши належного рівня розвитку. Спроби запустити торгівлю ф’ючерсними контрактами робилися і раніше, але не здобули підтримки з боку держави та регуляторних органів. І тільки в 2015 році на Українській біржі запустили торгівлю ф’ючерсами на нафту Brent.
Відповідно виробничі та аграрні компанії не мають доступу до тих інструментів і можливостей, які доступні бізнесу в країнах з розвиненим біржовим ринком.
На думку голови НКЦПФР Тимура Хромаєва, новий інструмент потрібен бізнесу і ринку, він створює нові можливості для виробників і фінансових посередників. Головна перевага – можливість хеджувати цінові ризики сільгосп виробникам. Для успішності проекту потрібно змінювати законодавство і створити незарегульований ринок з прозорим ціноутворенням.
Для зберігання зерна, яке є предметом біржових контрактів, будуть використовуватися елеватори Держрезерву, з яким Українська біржа підписала угоду про співпрацю. Очікується, що участь у проекті дозволить збільшити завантаження елеваторів і прибутковість хлібоприймальних підприємств, вважає керівник Держрезерву Вадим Мосійчук.
Після того, як буде налагоджений механізм торгівлі ф’ючерсами на пшеницю, на біржі планують запустити торгівлю контрактами на кукурудзу.
Як очікується, старт торгівлі ф’ючерсами на агропродукцію буде сприяти більш ефективному і справедливому ціноутворенню на ринку сільгосппродукції і знизить ризики монополізації ринку зернових в окремих областях. Більше можливостей з’явиться і у дрібних сільгоспвиробників, наприклад, фермерських господарств, які не мають власних елеваторів.
Кому вигідно хеджувати цінові ризики?
Оскільки цінові коливання, наприклад, зниження цін на зернові, можуть призвести до падіння прибутку або збитків, компанії на ринку сільськогосподарської продукції для управління ціновими ризиками використовують схеми хеджування.
До компаній, які хеджують ризики, відносяться:
  • Аграрні компанії і фермерські господарства – для захисту від зниження цін на зернові в період їх продажу.
  • Торгові компанії, елеватори – для захисту від зниження цін з моменту купівлі зернових до моменту їх продажу.
  • Експортери – для захисту від підвищення цін на зерно, на яке вже укладено договір з відстроченою датою поставки, але поставка ще не відбулася.
  • Імпортери – хочуть отримати вигоду від зниження цін на зерно, на яке укладено договір з відстроченою датою поставки, але поставка ще не відбулася.
  • Виробники продуктів харчування – для захисту від зростаючих цін на сировину.
Ф’ючерс – щит від спекулянтів
Ціни на зерно на світовому ринку лише частково залежать від погоди та розміру врожаю. Великі коливання вартості зернових останнім часом пов’язують із далекими від сільського господарства факторами – впливом спекулятивного капіталу та станом фінансового ринку.
Так, за останні десятиліття частка спекулянтів на біржових торгах помітно зросла. За інформацією чиказької товарної біржі (СМЕ, частка спекулятивних угод у загальній кількості біржових контрактів зросла з 12% в 1995 році до 65% в 2015 році.
На відміну від аграрних виробників, яким не вигідні великі цінові коливання, це дуже цікаво біржовим спекулянтам, які заробляють на зростанні або падінні цін.
Тому спекулятивний капітал з метою короткострокового заробітку може спровокувати обвал біржових котирувань на зернові. Виробники сільгосппродукції, яким зараз потрібно продати свій товар, змушені будуть зазнати збитків, оскільки доведеться продавати товар за ціною, нижчою, ніж було раніше. І нічого не поробиш, при укладанні угод покупці так чи інакше будуть орієнтуватися на ціни на біржах у Чикаго і Лондоні.
Захистом від форс-мажорної ситуації для аграріїв є укладення ф’ючерсного контракту на продаж майбутнього врожаю. Таким чином, виробник страхує ризики від зниження ціни на зернові в майбутньому і зможе спокійно зосередитися на вирощуванні врожаю.
Перспективи ф’ючерсного ринку України багато в чому будуть залежати від дій регулятора – Комісії з цінних паперів та фондового ринку. Є багато прикладів, коли спроба керувати процесом і обмежувати можливості бізнесу з боку вітчизняних чиновників призводила до згортання перспективних починань.
Завдання регулятора – не допустити маніпулювання цінами і захистити права та інтереси учасників біржових торгів. Все інше нехай регулює ринок.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас