Найсумнівніші обіцянки IT-підприємців: від Джеффа Безоса до Білла Гейтса — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найсумнівніші обіцянки IT-підприємців: від Джеффа Безоса до Білла Гейтса

Технології&Авто
1609
Часто титани технологічної індустрії забувають, що захмарні обіцянки треба виконувати. І хоча в більшості індустрій недосяжні прогнози – це ознака поганого управління, в IT-сфері, де цілі компанії будуються на божевільних ідеях, це просто частина ведення бізнесу. Вона буквально прописана в кредо Долини: провалюйся швидко, провалюйся часто.
Щоб краще оцінити, як найкращі розуми тисячоліття провалили заявлені обіцянки, варто поглянути на добірку таких випадків.
Білл Гейтс і знищення спаму
Piccy.info - Free Image Hosting
Обіцянка: на Світовому економічному форумі засновник Microsoft Білл Гейтс оголосив: «Вже через два роки проблема спаму буде вирішена». Залишився лише один нюанс: ці слова прозвучали в 2004 році. Тоді Гейтс покладався на кілька ідей для знищення докучливих і шкідливих розсилок: створення спеціальних пазлів, які змогли б вирішити тільки люди, або стягнення штрафів зі спамерів. 


Реальність: 13 років потому спам все ще не переможений. І навіть Unroll.me, сервіс, який дозволяв масово відписуватися від зайвих листів, в результаті був викритий у продажу особистих даних.

Себастьян Трун і масові онлайн-курси
Обіцянка: у 2012 році колишній професор комп’ютерних наук Стенфордського університету Себастьян Трун розповідав, що світ вже пережив дефіцит доступності вищої освіти. Він залучив 100 000 слухачів на свій експериментальний онлайн-курс в Стенфорді, а потім пішов з посади і заснував стартап Udacity.
Компанія позиціонувала свої освітні проекти як недорогу, але порівнянну за якістю, заміну класичної вищої освіти. В одному з інтерв’ю Трун запевнив Wired, що через 50 років у світі буде всього 10 серйозних інституцій, що пропонують вищу освіту — і однією з них буде Udacity. Крім того, це поставить хрест на сфері освітніх кредитів.
Реальність: масові онлайн-курси як і раніше живі, проте складно сказати, щоб вони переважали над традиційним навчанням. Перша проблема: для залучення аудиторії і завоювання довіри вони користуються партнерськими програмами з поважними університетами, використовуючи їх статус і кадрові можливості.
Крім того, опитування 2015 року показало, що всього 15% слухачів таких курсів проходять їх до кінця. Більшість тих, хто взявся за навчання, і так мають ступінь бакалавра. У підсумку, онлайн-навчання розглядається лише як допоміжний елемент традиційного.
Ларрі Еллісон і Network Computer
Piccy.info - Free Image Hosting
Обіцянка: через рік після зльоту Windows 95 компанія Oracle випустила комп’ютер, яким збиралася відсунути Microsoft на задній план. Так званий Network Computer був простим, недорогим пристроєм, дані якого зберігалися онлайн — це дозволяло позбутися місткого внутрішнього накопичувача. Голова Oracle Ларрі Еллісон з упевненістю говорив, що продажі цих комп’ютерів швидко випередять конкурентів з Windows на борту.
Реальність: витративши чотири роки і $175 млн, Oracle згорнула проект. З точки зору бізнесу, Network Computer виявився тотальним провалом. Але поглянувши на ідею більш широко, можна зрозуміти, що ідея Еллісона не позбавлена сенсу. Як він і припускав, зараз ринок заполонили більш прості і дешеві комп’ютери, які зможуть покласти край монополії Microsoft.
Дін Кеймен і Segway
Обіцянка: у грудні 2001 року Дін Кеймен випустив Segway — і швидко визнав власний винахід революцією транспортної індустрії. В інтерв’ю Time Кеймен назвав Segway для машин тим же, чим машини стали для коней і возів». Згідно з його словами, зміни настануть уже в найближчий рік, коли його транспортники стануть з’являтися на тротуарах головних світових міст.
Реальність: провал пристрою пояснювався проблемами доступності і практичності: при ціні в $5000 він був занадто дорогий для пересічного американця, а при вазі майже в 100 фунтів дуже незручний для користування протягом цілого дня. Крім того, гаджет згубила хвиля негативних публікацій у пресі. Не варто скидати з рахунків і одіозне падіння Джорджа Буша-молодшого.
RAND Corporation та електронний документообіг в медицині
Обіцянка: у 2005 році дослідники з RAND Corporation чітко позначили світле майбутнє сфери охорони здоров’я. Лікарі позбудуться паперової метушні і, можливо, зайвих кабінетів, ведучи записи в електронному вигляді. Це заощадить сфері охорони здоров’я $81 млрд.
Реальність: оцінка RAND про $81 млрд вигоди базувалася на прогнозі, що 90% лікарів відмовляться від паперових записів. Вона не виправдалася — станом на 2016 рік лише 75% американських лікарів освоїли сучасні технології. І навіть сьогодні їхні електронні медичні зведення провокують проблеми.
Дані розподілені між низкою компаній, і відмова однієї з них від подальшої співпраці ставить під загрозу всю систему — хоча в 2016 учасниками процесу і було вирішено відмовитися від подібної практики. Також через недружній інтерфейс лікарям важко освоїтися з технологією. І нарешті, низка дослідників наполягають, що подібний перехід навіть збільшив витрати на охорону здоров’я, тому що тепер замовлення дорого аналізу опинилося на відстані одного кліка.
Джефф Безос і доставка дронами
Piccy.info - Free Image Hosting
Обіцянка: у грудні 2013 року Amazon оголосила про плани запустити швидкісну доставку дронами по повітрю. Голова компанії Джефф Безос розповів про безпілотники, які зможуть пролетіти з вантажем до п’яти фунтів на відстань до 10 миль. Це зменшить швидкість доставки в середньому на 30 хвилин. Старт комерційної експлуатації технології очікувався в 2015 році.
Реальність: на дворі 2017-й, але підписники Amazon Prime все ще не дочекалися обіцяних дронів. Щоправда, компанія не кинула справу, хоча б як ідею. Такий спосіб доставки як і раніше знаходиться на етапі тестування – у березні ритейлер провів демонстраційний політ коптера в громадському місці.
Ілон Маск і телепатія
Piccy.info - Free Image Hosting
Обіцянка: одним із найнеймовірніших планів Маска є реалізація телепатії за допомогою комп’ютерів. У квітні підприємець оголосив, що його нова компанія, Neuralink, повинна вивести віртуальний інтерфейс для мозку на новий рівень. Це дозволить людям зі спеціальними імплантатами ділитися думками без реальної розмови. За його словами, поняття фізичної інвалідності зникне через 10 років, а повної телепатії вдасться досягти за 8-10 років.
Реальність: Маск лише один з титанів техно-світу, хто впроваджує подібні інтерфейси. Приміром, над проектом, здатним розширити можливості мозку, зараз працює Facebook. І хоча ідея надихає, хронологічні передбачення пригнічують: один за одним експерти говорять, що реалізація телепатичних здібностей займе, у кращому випадку, десятиліття.
Ентоні Атала і органи, надруковані на 3D-принтері
Обіцянка: у 2011 році доктор Ентоні Атала вийшов на сцену конференції TED з розповіддю про технологію, яка дозволить надрукувати нирку на 3D-принтері. Крім того, хірург запросив на сцену пацієнта, який 10 років тому отримав сечовий міхур штучного походження завдяки медикам.
Темпи впровадження проекту залишалися туманними, але перспективи відкривалися чудові. Використовуючи клітинну тканину пацієнтів для створення нових органів, Атала збирався знищити розрив між необхідною і доступною кількістю донорських органів.
Реальність: на сьогодні технологія просунулася дещо далі від запланованого. Атала і його команда важко працюють над можливістю друку органів в університеті Вейк Форест. Його лабораторія поки що не випустила штучну нирку, проте в грудні 2016 року колишній хірург повідомив, що штучна кістка і м’язова тканина були успішно імплантовані гризунам.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас