Арбітражний трибунал в Гаазі ухвалив перше рішення у справі "Нафтогаз" проти Росії" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арбітражний трибунал в Гаазі ухвалив перше рішення у справі "Нафтогаз" проти Росії"

Енергетика
2172
Постійна Палата Третейського Суду в Гаазі офіційно підтвердила, що почала розгляд справи НАК “Нафтогаз України” і її “дочок” проти Російської Федерації (РФ) через незаконну експропріацію РФ інвестицій державного холдингу в Криму. На сайті палати третейського суду опубліковано інформацію, що ведеться судовий процес і ухвалено перше процесуальне рішення.
Як пояснили в прес-службі “Нафтогазу”, 19 липня 2017 року арбітражний трибунал ухвалив перше процесуальне рішення у справі. Серед іншого (в “Нафтогазі” не уточнили, які ще рішення прийняв арбітраж – ред.), зобов’язав Постійну Палату Третейського Суду довести до загального відома загальні дані про справу. У зв’язку з цим на сайті Постійної Палати Третейського Суду і з’явилася публікація про судовий процес.
Зокрема, стали відомі імена арбітрів і підтвердилася інформація, що Росія не призначила ніяких представників у справі, оскільки не вважає, що угода з Україною про взаємний захист інвестицій може служити підставою для третейського суду. Також в листі від 3 лютого 2017 року Російська Федерація вказала, що “не визнає юрисдикцію міжнародного трибуналу в Постійному арбітражному суді при врегулюванні вимог (заявників)”.
Нагадаємо, “Нафтогаз” і кілька пов’язаних з ним компаній звернулися в арбітраж з приводу втрати контролю над активами в Криму. Зокрема, “Нафтогаз України”, ПАТДАК “Чорноморнафтогаз”, ПАТ “Укртрансгаз”, ДК “Лікво”, ПАТ “Укргазвидобування”, ПАТ “Укртранснафта” і ДК “Газ України” вважають незаконною експропріацію Російською Федерацією інвестицій групи на території Криму .
15 лютого 2016 року Російській Федерації було вручено офіційне письмове повідомлення про позов. А 17 жовтня 2016 року розпочалося арбітражне провадження.
На відміну від Росії, “Нафтогаз” заявив своїми представниками міжнародну юридичну фірму Covington & Burling LLP. У прес-службі НАКу відзначають позитивний досвід юристів у захисті клієнтів на різних рівнях в процесах проти РФ, російських державних компаній і російських чиновників.
“Зокрема, група представляла інтереси нафтової компанії ЮКОС в Стокгольмській Торговій палаті проти Російської Федерації у зв’язку з арештом компанії, яку оцінили в понад 60 млрд доларів на момент націоналізації. Суд виніс рішення на користь інвесторів ЮКОСу”, – уточнюють в “Нафтогазі”.
Крім того, Covington представляла інтереси ExxonMobil, Tidewater, MTD, LG & E, Корейської національної нафтової компанії, уряду Йорданії, Саудівської Аравії, Кіпру, Катару, Філіппін. А Міністерство закордонних справ України залучило Covington до захисту прав України за міжнародним правом у липні 2015 року.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас