Максим Пархоменко: гривня VS долар. Чи стали українці більше довіряти національній валюті? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: гривня VS долар. Чи стали українці більше довіряти національній валюті?

Валюта
1062
З початку поточного року за рахунок пом’якшення регулятором своєї політики на готівковому ринку відразу видно пожвавлення. Особливо активними стали люди в останні 2 місяці – напередодні своїх відпусток багато хто продає долари, які були накопичені раніше. За даними регулятора, обсяг продажів перевищив купівлю на 20%.
В цілому за останні кілька років це більш ніж звичайна практика. Найчастіше обсяг купівлі значно нижчий від обсягу продажу валюти населенням, що виливається в перевищенні попиту над пропозицією в рази.
Так, цього року в липні профіцит долара становив 336 млн доларів, роком раніше 381 млн доларів, в 2015 – 152 млн доларів.
Виходячи з цих цифр, чи можна зробити висновок, що українці стали більше довіряти національній валюті? Ні, насправді ситуація радше прямо протилежна.
Після періоду 2014-2016 років у момент закриття багатьох банків українцям надійніше тримати валюти під подушкою вдома, а не нести її в банк.
Також дана статистика пов’язана з неповною ринковою інформацією, через те, що не враховує оборудок на чорному ринку.
Намагаючись стримувати паніку, в той період були введені різні бар’єри з боку регулятора, які обмежили офіційну купівлю валюти, що і привело людей до обмінників замість банків.
На чорному або сірому ринку клієнт цілком легко міг купити потрібний обсяг валюти без особливих обмежень за більш лояльним курсом.
Зі зняттям заборон, а саме скасуванням 2% військового збору на валютні операції і збільшення ліміту покупок до 150 тис. гривень, ми бачимо зростання обсягів угод і їх загального числа на роздрібному ринку, що може свідчити про те, що клієнти повертаються назад в банки. Також сприяє цьому порівняно однакові курси між банками і обмінними пунктами.
Другою причиною зростання пропозиції валюти може служити масова міграція українців на заробітки за кордон. Загальна кількість легальних робочих українців в Польщі і Чехії тільки зростає, як мінімум в першій легально працює близько мільйона українців.
Але варто зазначити, що більшість з них працює просто неофіційно або просто на сезонних роботах, що ускладнює реальний їх облік.
За рахунок цього можна сказати, що більшість з них, як і раніше, переказує кошти своїм сім’ям додому. І в цілому на поточний момент офіційна статистика також не враховує перекази за допомогою різних платіжних систем або гроші, які вони привозять з собою.
Надалі, за прогнозами самого НБУ, а також Мінфіну, курс гривні продовжить ослаблення до 28 гривень вже до нового року.
Виходячи з цього, бажання багатьох українців буде саме в тому, щоб притримати валюту в момент зростання курсу, виходячи з чого динаміка пропозиції і попиту зміщуватиметься у бік останнього.
У перспективі найближчого року, за рахунок зменшення регуляцій на ринку валютних операцій, його більша частина вийде з тіні. Завдяки цьому ми зможемо побачити більш реальну статистику, але до цього моменту українці і далі на папері будуть продавати більше валюти, ніж купувати.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас