Експерт пояснив, чим викликане скорочення валових резервів НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт пояснив, чим викликане скорочення валових резервів НБУ

Казна та Політика
686
Зниження валових резервів НБУ в порівнянні з червнем було викликане погашенням доларових ОВДП в розмірі $0,5 млрд, яке було лише частково компенсовано випуском нових паперів на суму $158 млн.
Про це заявила Олена Бєлан, головний економіст Dragon Capital.
За її словами, обсяги купівлі іноземної валюти центробанком знизилися до $30 млн у порівнянні з $300 млн в червні (обсяг чистої купівлі валюти Нацбанком з початку року склав $1,4 млрд.), що вказує на зниження ревальваційного тиску на національну валюту, хоча гривня зміцнилася на 0,6% м/м в липні до 25,9 грн/$ (+4,9% з початку року).
“Ми очікуємо на подальше зростання валових резервів НБУ до кінця року, переважно за рахунок валютних запозичень уряду і самого Нацбанку. Зокрема, зростанню резервів сприятиме транш фінансування від МВФ в розмірі $1,9 млрд, який, як ми очікуємо, буде отриманий в четвертому кварталі поточного року, отримання бюджетної підтримки від інших офіційних кредиторів та запозичення уряду на ринку єврооблігацій”, – прокоментувала експерт нещодавню заяву НБУ про скорочення резервів Центробанку.
За інформацією головного економіста Dragon Capital, обсяги купівлі валюти НБУ знизяться через сезонний девальваційний тиск, внаслідок якого курс досягне 27,5 грн/$ до кінця 2017 р.
“Згідно з нашим поточним прогнозом, резерви НБУ до кінця року можуть зрости до $22 млрд (+42% р/р), що буде відповідати 4,7 місяцям імпорту. Проте, фактичний показник залежатиме від декількох факторів: обсягу випуску дебютних суверенних єврооблігацій (ми очікуємо $1,5 млрд), обсягу первинного розміщення валютних ОВДП (поки не виправдовує наших очікувань), а також перерахування спецконфіскованих коштів у розмірі $1,1 млрд з рахунку уряду в державному Ощадбанку (до уваги береться в резервах НБУ) на казначейський рахунок (враховується в резервах НБУ)”, – підсумувала Бєлан.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас