Членів НКРЕКП підозрюють у змові при затвердженні формули "Роттердам плюс" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Членів НКРЕКП підозрюють у змові при затвердженні формули "Роттердам плюс"

Кримінал
1513
Національне антикорупційне бюро України почало кримінальне провадження, в рамках якого підозрюються голова та члени Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, які, діючи в інтересах генеруючих компаній – операторів теплоелектростанцій, при формуванні оптової ринкової ціни необґрунтовано включили в неї формулу, яка завищує вартість енергетичного вугілля в тарифах на електроенергію (формула «Роттердам плюс»).
Про це йдеться у рішенні Солом’янського районного суду Києва від 10 липня 2017 року, яке опубліковано в Єдиному державному реєстрі судових рішень України.
«Посадові особи НКРЕКП, діючи умисно в інтересах генеруючих компаній теплових електростанцій, виконуючи попередні злочинні домовленості, використовуючи необґрунтовану формулу розрахунку вартості енергетичного вугілля, здійснили розрахунки прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії за завищеною вартості енергетичного вугілля на другий-четвертий квартали 2017 року», – наголошується в документі.
Згідно з позиціэю НАБУ, такі дії НКРЕКП призвели до того, що генеруючі компанії-оператори ТЕС отримали надприбутки, а споживачі електроенергії зазнали безпідставних витрат.
При цьому в документі безпосередньо згадується формула «Роттердам плюс», яка призвела до економічно необґрунтованого збільшення ціни на електроенергію, яку купувало у генеруючих компаній держпідприємство «Енергоринок». До таких генеруючих компаній НАБУ відносить «Центренерго», «Донбасенерго», «ДТЕК Дніпроенерго», «ДТЕК Схыденерго» і «ДТЕК Західенерго». В ухвалі суду також зазначається, що для подальшого проведення розслідування НАБУ попросило суд надати тимчасовий доступ до документів «ДТЕК Дніпроенерго» про рух фінансових коштів в банку «ПУМБ», але Солом’янський суд відмовив у задоволенні цього клопотання.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас