Людям більше подобається взаємодіяти з дефективними роботами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Людям більше подобається взаємодіяти з дефективними роботами

Технології&Авто
443
Результати дослідження, опубліковані в Frontiers in Robotics і AI, показують, що люди відчувають набагато більшу симпатію до робота, який робить помилки, ніж до машини, яка взаємодіє з людиною бездоганно, повідомляє ScienceDaily.
Хоча соціальна робототехніка є галуззю, що швидко розвивається, соціальні роботи ще не досягли того рівня, щоб працювати повністю безпомилково. Проте більшість досліджень у цій сфері засновані на припущенні, що роботи повинні виконувати свої функції бездоганно. “Під час експерименту було розглянуто, як роботи поводитимуться в непередбачених обставинах, – говорить автор дослідження Ніколь Мірніг, кандидат наук в Центрі людино-комп’ютерної взаємодії Університету Зальцбурга в Австрії.
Дослідницька група цілеспрямовано програмувала помилкову поведінку людиноподібного NAO-робота і учасники експерименту взаємодіяли з ним. Далі вчені проаналізували реакцію користувачів на помилки робота. За результатами опитувань і оцінок користувачів дослідницька група виявила, що роботи, які помиляються, не сприймалися як менш розумні або недостатньо антропоморфні в порівнянні з роботами, які відмінно справляються зі своїми функціями. Дефективних роботів, навпаки, вважали більш привабливими, навіть незважаючи на те, що люди визнавали їхні помилки.
«Це відкриття підтверджує “ефект провалу”, згідно з яким люди, які ніколи не помиляються, сприймаються гірше, ніж ті, хто іноді робить промахи», – каже Ніколь Мірніг. «Зокрема, вивчення помилкових прикладів взаємодії може бути корисним для подальшого поліпшення якості взаємодії людини з роботом».
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас