В уряді розповіли, коли Україна буде готова до нової моделі ринку електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В уряді розповіли, коли Україна буде готова до нової моделі ринку електроенергії

Енергетика
528
Міністр енергетики й вугільної промисловості Ігор Насалик заявляє про готовність переходу на нову модель ринку електроенергії, яка описана в законі про ринок електроенергії, наприкінці 2019 року.
Про це він повідомив у інтерв’ю телепрограмі “Перша шпальта”.
“Ми подали повністю графік упровадження закону про ринок електроенергії щомісяця. Можна говорити, це буде десь кінець 2019 року. Оскільки вона вимагає дуже багато системних змін”, – сказав він.
Насалик зазначив, що прийняття закону про ринок електроенергії окреслило чіткі правила роботи ринку, що дасть можливість залучення стратегічних інвесторів при приватизації енергокомпаній, зокрема державної енергогенеруючої компанії “Центренерго”.
Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко закликає Кабінет Міністрів у найкоротший термін розробити план заходів щодо імплементації закону про ринок електроенергії.
13 квітня Верховна Рада прийняла законопроект про ринок електроенергії, у червні закон підписав Порошенко.
Цим законом уводиться нова модель ринку електроенергії, що буде складатися з ринку двосторонніх договорів, ринку “на добу вперед”, внутрішньодобового, балансуючого, роздрібного, а також ринку допоміжних послуг.
Закон також доповнює перелік учасників ринку новим учасником – трейдером, яким може бути будь-який суб’єкт господарювання, що здійснює купівлю електричної енергії виключно з метою її перепродажу, крім продажу кінцевому споживачеві.
Крім того, уводиться система спеціальних обов’язків для забезпечення громадських інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії.
Зокрема, до спеціальних обов’язків належать купівля електричної енергії за “зеленим тарифом” і виконання функцій постачальника “останньої надії”.
Крім того, закон передбачає повне виконання вимог Третього енергетичного пакета Європейського Союзу з юридичного й організаційного відділення діяльності з розподілу й передачі електричної енергії від інших видів діяльності.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас