Закупівля вугілля марки "Г" в США може знищити українські шахти, - Волинець — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закупівля вугілля марки "Г" в США може знищити українські шахти, - Волинець

Енергетика
2074
Голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець розкритикував плани Кабінету міністрів імпортувати з США не тільки антрацит, але і 500 тис. тонн вугілля газової групи.
Про це він написав на свій сторінці в мережі Facebook.
“Вчора на засіданні Енергетичного штабу під керівництвом віце-прем’єр-міністра Володимира Кістіона було вирішено дозволити ПАТ “Центренерго” закупити 500 000 тонн вугілля марки Г у Сполучених Штатах Америки. Ціна 1 тонни імпортного палива без доставки імовірно складе 105-106 доларів США. Коли ж до цього додати вартість перевезення вугілля з порту до ТЕС, ціна зросте до 121-122 доларів США. Отже, у національній валюті (при нинішньому курсі) 1 тонна такого вугілля буде коштувати приблизно 3100 грн”, – написав Волинець.
Він вважає, що купівля за кордоном дорогого вугілля марки Г позбавлена сенсу, оскільки дане паливо в достатку видобувається на українських шахтах.
“В той час, коли українські шахтарі змушені акціями протесту вибивати собі гроші на зарплату, уряд вирішує купувати в США тверде паливо, якого достатньо в Україні. Замість того, щоб розвивати вітчизняну вугільну галузь, українська влада фактично інвестує американську, купуючи там вугілля марки Г майже на 1000 грн дорожче. Замість того, щоб вкласти 500 млн грн у вітчизняну вугільну галузь, уряд вирішив заплатити закордонним шахтарям (1000 грн х 500 000 т). При цьому видобуток українського твердого палива штучно стримується. Оскільки вугілля марки Г на відміну від антрацитового не може довго зберігатися і починає горіти, перетворюючись на попіл”, – пише він.
На думку Волинця, імпорт газового вугілля з США може призвести до занепаду вітчизняного вуглевидобутку і негативних соціальних наслідків.

Довідка Фінансів.юа:

  • 15 березня Рада нацбезпеки прийняла рішення про тимчасову заборону переміщення товарів через лінію розмежування у зоні АТО.
  • У зв’язку з блокадою поставок вугілля з окупованих регіонів Донбасу було введено надзвичайний стан в енергетиці, оскільки заборона на ввезення пального унеможливлювала наявність антрациту на українських ТЕС, які виробляють електрику.
  • У зв’язку з цим в Міненергетики було прийнято рішення розпочати поставки вугілля з ПАР, Австралії і США.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас