Від чого залежатиме розмір пенсії і хто стане найбагатшим пенсіонером — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від чого залежатиме розмір пенсії і хто стане найбагатшим пенсіонером

Особисті фінанси
3298
Зараз пенсії українцям призначаються за 20 різними законами – прокурори, науковці, педагоги і навіть журналісти отримують виплати за “спеціальними правилами”. Після реформи практично всім будуть розраховувати розмір виплат за однією формулою.
Отримати пенсії понад 10 700 гривень “прості” українці не можуть. Уже кілька років в Україні діє обмеження щодо максимальної суми. Це не заважає отримувати більше цієї суми тим, хто вийшов на пенсію до того, як обмеження набрали чинності. Таких приблизно дев’ять тисяч осіб. Зараз пенсію понад 10 700 гривень можуть отримати тільки судді.
У Міністерстві соціальної політики кажуть: на велику пенсію не можуть претендувати українці з офіційною мінімальною зарплатою. При цьому, за оцінками ДФС, близько 40% українців отримують частину зарплати “в конверті”, не сплачуючи з неї податки. А значить, ця частина доходу не буде враховуватися при розрахунку пенсії.
Крім того, після реформи суворіше буде враховуватися стаж. Вже через 10 років для того, щоб вийти на пенсію в 60, знадобиться відпрацювати 35 років. З 2018-го необхідний стаж буде збільшуватися на 12 місяців щорічно. Ті, хто матиме більше 15, але менше необхідного стажу, вийдуть на пенсію в 63 або 65 років.
Всього на пенсію українця впливають три фактори:
  • Середня заробітна плата застрахованої особи. При розрахунку пенсії враховується персональна заробітна плата людини за всі періоди роботи, починаючи з першого липня 2000 року.
  • Середня зарплата в Україні, з якої сплачено страхові внески, за даними Пенсійного фонду України, за попередні три роки. Наприклад, за минулі три роки це 3764 грн. До слова, зараз вісім мільйонів українців отримують пенсії з урахуванням середньої по країні зарплати в 1198 гривень.
  • Тривалість страхового стажу, протягом якого працівник платив пенсійні внески. Трудовий стаж до 2000 року враховується нарівні зі страховим.
Зазначимо, крім пенсії “від держави” українці мають право брати участь у приватних пенсійних фондах. На даний момент близько мільйона працюючих вкладають кошти в недержавні пенсійні фонди і при досягненні 60 років зможуть отримувати дві пенсії – від держави і з приватного фонду.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас