Кому дісталася надбавка до держбюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому дісталася надбавка до держбюджету

Казна та Політика
543
Держбюджет України 2017 року днями змінився в більшу сторону як у доходах, так і у видатках – закон про це підписав президент Петро Порошенко. Документ опублікований і набрав чинності. За інформацією “Сегодня”, експерти кажуть, що значна частина доходів отримана за рахунок інфляції, і критикують розподіл грошей за статтями витрат.
Головні зміни такі. Доходи казни збільшені з 731 млрд грн до 771 млрд грн, або на 40 млрд грн, витрати – з 801 до 841 млрд грн. Граничний розмір дефіциту держбюджету зберігся на рівні 77,64 млрд грн, а ось держборг зріс з 1,716 трлн грн до 1,823 трлн у зв’язку з докапіталізацію ПриватБанку, який, нагадаємо, в цьому році став державним.
Як роз’яснили в прес-службі Мінфіну, збільшення доходів бюджету стало можливим завдяки тому, що зростання економіки виявилося вищим від прогнозованого. На 2017 рік Мінфін і Мінекономрозвитку розраховують на подальший підйом економіки, зокрема реальний приріст ВВП очікується в 1,8% (був 1,5-1,6%), а обсяг ВВП досягне 2,845 трлн грн (більше на 5,7-6 млрд грн). Президент також заявив, що перевиконання бюджету за півроку стало можливим завдяки детінізації економіки та боротьбі з корупцією.
Додатково надійшли в казну 40 млрд грн розподілені так. Найбільше, або 14 млрд грн, направлять на погашення частини держборгу по субсидіях перед постачальниками компослуг, який становить 25 млрд грн. Понад 10 млрд грн додатково дадуть силовикам: Міноборони отримає 4,353 млрд, МВС – 3,947 млрд, плюс на Нацполіцію – 2,48 млрд, Національну гвардію – 460 млн і на СБУ – 250 млн. Ще 4 млрд грн підуть на розвиток сільської медицини. На освіту виділено 317 млн грн, на МОЗ – 207 млн грн, крім того, 380 млн грн дадуть на медичні субвенції місцевим бюджетам. Також виділять гроші на спорудження музею Героїв Небесної сотні, українських військових, відзначення 85-ї річниці Голодомору.
Економісти кажуть, що наповнити казну допомогла інфляція. “Так, є зростання економіки, а значить, більше продається товарів, більше з них сплачується податків, зросли обсяги експорту-імпорту і надходження від митних платежів, – аналізує економіст Іван Нікітченко. – Але інфляція вже майже 8% (стільки заплановано Кабміном на весь рік. – Авт.), тобто податкові відрахування збільшилися і за рахунок зростання цін”. За оцінкою президента Украналітцентру Олександра Охріменка, інфляція – основний драйвер наповнення бюджету: “Чим вищі ціни, тим більше грошей від ПДВ надходить в бюджет, за півроку маємо приріст з цього податку 30%, або до 30 млрд грн. Але депутатам треба б дати більше на 5-6 млрд грн для погашення боргу по субсидіях за рахунок інших статей витрат, перш за все силовиків. Інакше можливі проблеми з підготовкою до нового опалювального сезону”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас