В Україні вперше провели торги ф'ючерсами на зернові — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні вперше провели торги ф'ючерсами на зернові

Фондовий ринок
381
«Українська біржа» у співпраці з Державним агентством резерву України запустили перші торги поставними ф’ючерсними контрактами на зернові, повідомив на прес-конференції голова правління «Української біржі» Олег Ткаченко.
«Учора ми виконали першу операцію, яка завершилася постачанням зерна за договором. До цього всі ф’ючерсні контракти, які торгувалися в Україні, були винятково розрахунковими, тобто – без поставки базового активу», – зазначив Ткаченко.
Типовий договір поставки для біржі було розроблено за участю експертів проекту USAID, а специфікації ф’ючерсних контрактів і нову редакцію правил торгівлі повністю погодила Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.
«Новий інструмент потрібен ринку, він створює реальні переваги для всіх його учасників – виробників продукції, трейдерів, фінансових посередників, де найголовніша перевага – це можливість хеджування ризиків. Безумовно, ще багато що потрібно зробити, щоб це стало стабільно працюючим інструментом – необхідно міняти законодавче поле і створювати прозорий ринок з прозорим ціноутворенням», – сказав голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.
За словами Ткаченка, після того, як буде відпрацьовано всі технологічні процеси торгівлі поставними ф’ючерсами на пшеницю, «Українська біржа» готова запустити ще й ф’ючерси на кукурудзу. Для реалізації проекту із запуску торгівлі терміновими контрактами на зерно «Українська біржа» підписала меморандум з Державним агентством резерву, оскільки його елеватори використовуються для зберігання зерна, яке є предметом угоди.
За словами керівника Держрезерву Вадима Мосійчука, участь у проекті дасть змогу державним елеваторам збільшити завантаження потужностей. На першому етапі роботи проекту буде задіяно елеватори відомства в Миколаївській, Дніпропетровській і Кіровоградській областях. Мосійчук наголосив, що перші торги відбулися з поставкою пшениці на держпідприємство «Хлібна база №76» Державного агентства резерву України в Миколаївській області.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас