Дороге задоволення. У 2018 році горілка і сигарети можуть подорожчати на 3-6 грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дороге задоволення. У 2018 році горілка і сигарети можуть подорожчати на 3-6 грн

Казна та Політика
4632
Наступного року, швидше за все, держава в черговий раз підвищить акцизи на тютюнові вироби та алкоголь. 19 липня Кабмін схвалив відповідний проект змін до Податкового кодексу.
Згідно з документом, акциз на спирт у 2018 році зросте з 126,96 до 141,18 грн за 1 літр чистого спирту. Акциз на пиво пропонують збільшити з 2,78 до 3,09 грн/л, на вина кріплені та вермути – з 8,02 до 8,92 грн/л, на ігристі – з 11,65 до 12,95 грн/л. Специфічна ставка для сигарет буде підвищена з 445,56 до 495,46 грн за 1 тис. штук, адвалорна ставка зберігається на рівні 12%.
Нагадаємо, в 2017 році акцизи вже підвищувалися. Ставка акцизу на етиловий спирт з березня цього року підвищилася на 20%, на виноробну і слабкоалкогольну продукцію – на 12%, тютюнові вироби – на 40%.
Скільки заплатимо?
На перший погляд, передбачуване збільшення акцизів невелике і українці особливо не відчують удару по гаманцю. Однак депутати можуть істотно переглянути розмір акцизних ставок. “Реальну ставку акцизу на 2018 рік ми дізнаємося в кращому випадку восени, а найімовірніше в грудні, коли парламентарії приймуть бюджет на наступний рік. В Україні склалася негативна практика приймати бюджет під бій новорічних курантів, і це завжди “сюрприз” для всіх учасників ринку”, – зауважує начальник відділу по роботі з державними органами “Бритіш Американ Тобакко Україна” Юрій Рилач.
Погоджуються з Рилачем і конкуренти. “Торік зростання ставки акцизу склало 40%, що було в кілька разів вище (спершу передбачуваної) індексації. Ми сподіваємося, що цього року ситуація не повториться”, – говорить директор з корпоративних і юридичних питань Imperial Tobacco в Україні Олег Стрекаль.
Пити менше треба
Офіційна причина підвищення акцизів – скорочення вживання алкоголю і тютюнових виробів. Однак, як зазначають учасники ринку, підвищуючи акцизи, уряд найчастіше банально латає бюджетні дірки, прикриваючи це благими намірами. “Декларування зниження споживання і збільшення надходжень до бюджету – це добрі наміри. Будь-який виробник алкогольних напоїв розповість, що це дійсно призводить до скорочення споживання. Але справа тут не стільки в тому, що менше п’ють, а в тому, що виробники скорочують виробництво”, – каже директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Різке підвищення акцизів може досягти мети, прямо протилежної заявленій. Замість скорочення споживання країна отримає збільшення тіньового обороту
Таку думку підтверджує і ринкова статистика. Як стверджує директор компанії “Істерн Беверидж Трейдинг” Ольга Івушкіна, за останні три роки Україна скоротила виробництво легальної горілки, з якої сплачено акцизи і податки, більш ніж в 1,5 рази. А з початку цього року, після 20% -го підвищення акцизів на горілку, падіння склало близько 23%.
У першому півріччі 2017 року скоротилося і виробництво виноробної продукції. За даними Української корпорації з виноградарства і виноробної промисловості, за цей період в Україні виробили 792 тис. дал шампанського (на 28% менше, ніж за аналогічний період минулого року), 1,3 млн дал ігристих вин (-30%), 778 тис. дал вермутів і вин ароматизованих (-23%). Не постраждало хіба що виробництво виноградного вина, акциз на яке не підвищувався. Обсяги його виробництва скоротилися всього на 2% і склали 3,1 млн дал.
Зростання ставок акцизного податку, звісно, спричинить підвищення кінцевих цін на продукцію. Так, за розрахунками Івушкіної, при збільшенні акцизного збору на 1%, пляшка горілки в роздробі дорожчає приблизно на 50 копійок. Тобто підвищення акцизу на 11,2%, як це пропонує Кабмін, означає подорожчання пляшки горілки на 5-6 грн.
Діло – тютюн
Не краще йдуть справи і на тютюновому ринку. За даними “Бритіш Американ Тобакко Україна”, в 2016 році обсяги виробництва тютюнових виробів в країні склали 99 млрд штук, але вже за перші п’ять місяців цього року вони скоротилися приблизно на 25% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. На думку учасників ринку, це також є наслідком щорічного збільшення ставок акцизного податку на 40% протягом останніх двох років. “За нашими оцінками, за 12 місяців середня ціна тютюнової продукції збільшилася на 46%. Важливо зазначити, що зростання було зумовлене як підвищенням акцизного податку, так і цін на сировину і напівфабрикати”, – зазначає Рилач.
За прогнозами Асоціації “Укртютюн”, в 2017 році обсяги виробництва тютюнових виробів складуть 65-66 млрд штук. Що стосується цін на тютюнові вироби після чергового підвищення акцизів, то поки точно їх прорахувати не можна, оскільки незрозуміло, наскільки зросте сама ставка.
Так, за словами директора з корпоративних зв’язків “Філіп Морріс Україна” Наталії Бондаренко, в рамках робочої групи Мінфіну, куди включені всі виробники, їх інформували про плани підвищення акцизного податку на тютюнові вироби на рівень інфляції плюс ще 20%. “Якщо допустити, що підвищення акцизного податку складе 11,2%, як це пропонує Мінфін, це призведе до зростання цін на сигарети на 1,5-2 грн за пачку. Підвищення ж акцизу більш ніж на 20% спричинить подорожчання сигарет на 3-5 грн за пачку”, – підрахувала Бондаренко.
Учасники тютюнового ринку розповідають, що неодноразово зверталися до Мінфіну з пропозиціями прийняти довгострокову зважену податкову політику щодо гармонізації акцизних ставок до вимог Європейського союзу. “Ми запропонували Міністерству фінансів трирічний план підвищення акцизів з ростом специфічної ставки на 20% щорічно. Таку практику доцільно ввести і в подальшому, оскільки це дозволить за вісім років досягти в Україні рівня ставок ЄС, планувати виробничі процеси і прогнозувати бюджетні надходження. Варто зазначити, що країни – члени ЄС “нової десятки” також досягали рівня ставок, визначених директивами ЄС, протягом 12-15 років. А вітчизняний Мінфін планує пройти цей шлях за 10 років”, – говорить генеральний дирек ор Асоціації “Укртютюн” Валентина Хоменко.
Піти в тінь
Різке підвищення акцизів може досягти мети, прямо протилежної заявленій. Замість скорочення споживання країна отримає збільшення тіньового обороту.
Так, за даними виробників сигарет, зараз на контрабанду і контрафакт припадає лише 1,7% вітчизняного ринку сигарет. Однак інформація про підробку та контрабанду тютюнових виробів в цьому році стала надходити все частіше і частіше. Зростання цін змусило курців робити вибір на користь нелегальної продукції. “Тіньовий ринок після підвищення ставок однозначно зросте. Наскільки саме, спрогнозувати складно. Але за останні три місяці, за даними дослідження TNS Ukraine, він показує зростання”, – зазначає Стрекаль.
Зростає частка тіньової продукції і на ринку алкоголю. За різними оцінками, сьогодні вона сягає 50-60%. “З усіх країн Європи вартість алкоголю в Україні і зараз є найвищою серед країн ЄС в порівнянні з купівельною спроможністю населення. І якщо пляшка пива і горілки буде коштувати, як у Німеччині, саме споживання істотно не знизиться, а лише піде в тінь”, – вважає Дорошенко.
Одним словом, боротися за здоров’я українців однозначно потрібно. Головне до цього підходити розважливо. В іншому випадку замість тверезості країна отримає хвилю отруєнь сурогатним алкоголем і почне фінансувати нелегальні тютюнові фабрики в ОРДЛО. Як відомо, саме благими намірами вимощена дорога в пекло.
Олена Романюк
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас