Максим Пархоменко: види криптовалют — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: види криптовалют

Фінтех і Картки
1086
Фінанси.юа спільно з Альпарі продовжують серію колонок, присвячених криптовалютам. У попередній публікації ми дали відповіді на питання: що таке криптовалюта? І чому її практично неможливо вкрасти?
Сегодня постараємося розглянути види криптовалют і розповісти, в чому різниця між Біткойном, альткойном і форком.
На поточний момент тема криптовалют на слуху у кожного. Кожен з нас раніше чув про сильне зростання або падіння їх вартості, майнінг і т.д. У чому ж популярність і основна ідея всього процесу?
Варто в першу чергу розглянути, які існують валюти. У глобальному розумінні, відзначають сам Біткойн, а також всі інші валюти – альткойни. Ще в побуті існує поняття форк.
Суть його полягає в тому, що це та сама монета, тільки вже вдосконалена, з новим набором опцій і без попередніх багів.
Прикладом форка є Лайткойн (LTC) – за загальною технологією це той же Біткойн, тільки трохи доопрацьований.
В цілому, кожен з альткойнів несе в собі свою певну логіку і вирішує певні завдання. Якщо в нашому розумінні основна цифрова валюта вирішує питання транзакцій, робить їх більш прихованими, то за допомогою технологій, на яких засновані інші монети, можна створювати смарт контракти, акціонерні товариства, проводити тендери тощо.
Таким чином, з їх допомогою можна змінити велику кількість бізнес процесів, транзакцій або, наприклад, діяльність уряду. Це, в свою чергу, дозволяє зробити весь процес максимально прозорим, запобігти будь-яким махінаціям або корупції.
Повертаючись до Біткойна, варто зазначити, що основна технологія, яка відповідає за проведення транзакцій – блокчейн. Її суть полягає в запису тих чи інших дій в певний код.
При цьому ця інформація буде зберігатися не в одному блоці, а відразу ж буде записуватися в інші в тому числі.
Цей код буде пов’язаний в єдиний ланцюжок, який неможливо змінити, адже в разі зміни інформації в одному блоці, в інших вона буде залишатися. І якщо ця інформація не підтверджується іншими блоками, тоді вона ігнорується всією системою.
Таким чином, злом і зміна одного вузла не призведе до злому системи.
Простий приклад: уявіть, що перед вами з вікна випало піаніно. Повірити в таку інформацію, якщо її розповів вам друг, можна, але з часткою сумніву. Її також можна ігнорувати або зовсім назвати обманом і сказати, що воно зовсім не випадало з вікна.
А що якщо це піаніно випало з вікна на очах у 30 осіб, і вони ще запостили цю новину в ФБ.
Відповідно, повірити в цю інформацію буде легше, вона буде достовірнішою. Просто заявити, що такого не було, буде неможливо, адже свідок цієї події не тільки ви!
Таким чином, будь у всесвіті Маркеса технологія блокчейн, ситуація в Макондо (місто в романі «100 років самотності» – авт.) могла бути зовсім протилежною.
Виходячи з цього, технологія дозволяє проводити повністю відкриті і захищені операції, в зв’язку з чим ця технологія перекочувала в фінансові ринки і всі Біткойн транзакції пов’язані з нею.
Крім самого Біткойна існують також і інші його форки, наприклад, Ефіріум. Сама криптовалюта створювалася як противага Біткойну і є його прямим конкурентом. І якщо перший був заточений для проведення операцій, то сама технологія Ефіру досконаліша і дозволяє на її основі створювати смарт додатки.
Також додатковими плюсами цієї валюти є швидкість транзакції, яка в 20 разів перевищує швидкість BTC.
А за рахунок алгоритму шифрування “Дерево Патриції” загальна завантаженість блоку була в рази зменшена, що дозволяє системі працювати швидше.
Також всі монети на підставі Ефіру можна підкріплювати живими активами, золотом, квадратними метрами або якимись зобов’язаннями.
Це дозволяє створювати проекти і використовувати монети не як засіб платежу, а як право власності на об’єкт (умовно та ж акція – авт.).
Вважаю, що потенціал тут просто колосальний. Знаю особисті приклади того, як люди створюють інвестпроекти і випускають під них свою монету (ICO).
Це дозволяє зібрати потрібні кошти під проект, а інвестором може бути будь-хто, адже розмір інвестицій може починатися з 100 гривень, чого не може бути при випуску акцій. Таким чином, навіть під будівництво метро на Троєщину можна випустити свою монету.
Варто зауважити, що раніше випуск монет і їх купівля була зовсім не регульована. Тобто зростала кількість хайпів і пірамід, що призвело до певної недовіри з боку інвесторів.
Але зараз американський регулятор прирівняв цю діяльність до емітованих цінних паперів, що накладає частку регуляції на ринок.
Створені на цій платформі додатки або проекти цілком легко можуть інтегруватися і використовуватися на мобільних і будь-яких інших платформах.
Таким чином, за рахунок цієї технології більша частина будь-яких нових монет часто вироблялася на технології Ефіріум. Що і дозволило самій монеті Ефір вирости і обігнати за обсягом денного обміну Біткойн!
На сьогоднішній день в реальному житті, крім інвестицій, застосування даних валют для простої людини ще не зовсім актуальне. Тільки якщо ви хочете таємно переслати комусь гроші або купити зброю десь в даркнеті.
Дана технологія стане доступною для нашого реального життя вже наступного року, коли почнуть з’являтися перші додатки, засновані на цих технологіях, або як мінімум існуючі наберуть популярності.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас